Za marec odhalili antigénové testy v Žiline vyše 1 700 pozitívnych, podmienky karantény sprísnili


Foto: Za marec odhalili antigénové testy v Žiline vyše 1 700 pozitívnych, podmienky karantény sprísnili Foto: ilustračné - Mesto Žilina

Od začiatku mesiaca odhalili antigénové testy v okrese Žilina spolu 1 734 pozitívne testovaných na nový koronavírus, vyplýva to z údajov Národného centra zdravotníckych informácií. Všetky osoby sú po zistení pozitívneho výsledku testu povinné absolvovať domácu izoláciu.

Podmienky karantény sa začiatkom marca menili a došlo k ich sprísneniu. Podľa aktuálne platnej vyhlášky z 3. marca 2021 sa musia osoby pozitívne na ochorenie izolovať najmenej 14 dní od dátumu odobratia vzorky biologického materiálu s pozitívnym výsledkom.

Táto doba je minimálna, počas ktorej musia podstúpiť karanténu. Oproti minulosti neruší karanténu ani prípadný negatívny nález na PCR testovaní. Doba 14 dní pre absolvovanie karantény je platná pre prípady, kedy sa u pozitívne testovaného nevyskytol počas posledných troch dní tejto doby ani jeden z klinických príznakov ochorenia.

Negatívny PCR test neruší karanténu

Ak má pozitívne testovaná osoba aj klinické príznaky počas izolácie, karanténa sa ukončuje až v momente, kedy posúdi pozitívneho ako spôsobilého na ukončenie karantény všeobecný lekár. Zároveň sa vyhláškou menili aj podmienky pre výnimky, podľa ktorých môže osoba opustiť miesto izolácie.


Najvýraznejšou zmenou je, že bola zrušená možnosť opustenia miesta izolácie na čas spojený s nákupom na zabezpečenie nevyhnutných životných potrieb. Opustenie miesta izolácie za účelom testovania v súvislosti s diagnostikou ochorenia COVID-19 síce zostalo zachované, ale ako bolo spomenuté vyššie, ani negatívny test neprerušuje karanténu a osoby sú povinné absolvovať ju v plnej dvojtýždňovej dĺžke.

Medzi ďalšie výnimky patrí už len opustenia za účelom nevyhnutnej zdravotnej starostlivosti a účasť na pohrebnom obrade zosnulej blízkej osoby, aj v tomto prípade je však podmienkou nemať klinické príznaky ochorenia.

Osoby v karanténe majú denne sledovať svoj zdravotný stav, predovšetkým výskyt klinických príznakov ochorenia. V prípade výskytu akéhokoľvek z klinických príznakov ochorenia je potrebné bezodkladne kontaktovať svojho všeobecného lekára. 

O pozitívnom výsledku testu musia bezodkladne informovať telefonicky, e-mailom alebo SMS správou svojho všeobecného lekára. Takisto bezodkladne po zistení výsledku oznámiť túto skutočnosť všetkým osobám, s ktorými bola v úzkom kontakte v období od dvoch dní predchádzajúcich dňu odberu vzorky biologického materiálu na účely testu.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu