V žilinskej nemocnici stúpla spotreba kyslíka až päťnásobne, do areálu museli priviezť novú nádrž


Foto: V žilinskej nemocnici stúpla spotreba kyslíka až päťnásobne, do areálu museli priviezť novú nádrž Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline

V súvislosti s ochorením COVID-19 a vysokým počtom hospitalizovaných pacientov výrazne stúpla v žilinskej nemocnici spotreba kyslíka. Do areálu bolo preto privezené nové technické vybavenie, ktoré zabezpečuje uskladnenie a rozvod kyslíka na jednotlivé oddelenia.

Nová nádrž vážiaca približne 10 ton a dva výparníky boli privezené kamiónmi v pondelok 22. marca popoludní. Technológiu zabezpečujúcu životne dôležitý kvapalný kyslík bolo kvôli vysokej hmotnosti potrebné vyložiť pomocou dvoch žeriavov.

Nová nádrž je podľa vyjadrenia nemocnice dvakrát objemnejšia ako tá pôvodná. To umožní posilniť doterajšie kapacity, teda zvýšiť rýchlo sa míňajúce zásoby a lepšie sa chrániť pred prípadným výpadkom, ktorý by mohol mať fatálne následky.

„A pre tých, ktorí stále na COVID neveria, opakujeme, áno, spotreba kyslíka je 5-násobne vyššia. A nie, v bežnej chrípkovej sezóne sme nič podobné ani náhodou nezažili,“ spresnila Fakultná nemocnica s poliklinikou na sociálnej sieti.


Z dôvodu náročnej vykládky došlo v popoludňajších hodinách k dopravným obmedzeniam pri vjazde a výjazde z areálu.

Aktuálny počet hospitalizovaných pacientov v Žilinskom kraji môžete sledovať na stránke www.zilinak.sk/covid


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline