Odstavené autá blokujú na žilinských sídliskách križovatky, znemožňujú tak prejazd záchranných zložiek


Foto: Odstavené autá blokujú na žilinských sídliskách križovatky, znemožňujú tak prejazd záchranných zložiek

Situácia s parkovaním na žilinských sídliskách sa postupne čoraz viac zhoršuje. Nedostatok voľných miest núti niektorých vodičov odstavovať svoje vozidlá na trávnatých plochách, chodníkoch či dokonca priamo v križovatkách a zákrutách.

Často pritom dochádza k znemožneniu výhľadu či blokovaniu prejazdu ostatných automobilov. Nehovoriac o tom, že takéto konanie môže polícia vyhodnotiť ako priestupok a uložiť pokutu. Komplikácie zažívajú takmer každý deň aj prepravcovia tovaru a zásobovači obchodov v rôznych častiach mesta.

Vo väčšine prípadov nedokážu prejsť cez úzky priestor dodávky a nákladiaky, niekedy však majú problém vytočiť sa aj dlhšie osobné motorové vozidlá. 

Zaparkované autá blokujúce miestne cesty však nepredstavujú problém iba pre obyvateľov a vodičov ale komplikujú prácu záchranných zložiek. V prípade potreby rýchleho zásahu za účelom ochrany zdravia, života alebo majetku, sa musia hasiči či záchranári najskôr prepracovať cez úzky priestor v uliciach.


Privolaná pomoc tak môže prísť neskoro, pretože sa musí čakať na preparkovanie vozidiel nezodpovedných majiteľov alebo hľadať obchádzka. Kým záchranné zložky riešia zbytočný problém, niekde horí byt, auto či zomiera osoba so zdravotnými ťažkosťami.

S cieľom poukázať na aktuálne problémy a poučiť motoristov o správnom parkovaní vznikla iniciatíva „3 metre k životu“. Jej hlavnou úlohou je upozorňovať na dôležitosť prejazdnosti ciest pre záchranné zložky, pretože ak ide o život, každá sekunda je dôležitá.

Hlavné pravidlá parkovania na cestách:

  • neparkujte v križovatkách a vo vzdialenosti kratšej ako 5 metrov od nich
  • neparkujte pred vchodom do bytového domu
  • parkujte tak, aby bola zabezpečená trvalo voľná šírka komunikácie 3 metre
  • v zákrutách parkujte tak, aby bola zabezpečená trvalo voľná šírka komunikácie minimálne 4 metre



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu