Nový web mesta Žilina fungoval krátko, pre poruchu aj nedostatky nasadili starú verziu


Foto: Nový web mesta Žilina fungoval krátko, pre poruchu aj nedostatky nasadili starú verziu Foto: ilustračné - unsplash

Mesto Žilina v priebehu minulého roku vysúťažilo dodávateľa na redizajn oficiálnej stránky a vytvorenie mobilnej aplikácie, nový web mali Žilinčania využívať od začiatku roka. Po krátkom nasadení nová podoba webovej stránky fungovala krátky čas, kým ju 10. marca neodstavila porucha v datacentre, využívanom dodávateľom.

Spoločnosť MVI Technology s.r.o. ako víťaz zákazky dodala mestu za 48 720 eur webstránku aj s mobilnou aplikáciou. Tá však krátko po spustení neobsahovala všetky funkcionality z predošlej verzie, okrem iného na nej chýbali aj materiály k zasadnutiam komisií Mestského zastupiteľstva v Žiline.

Hovorca mesta Vladimír Miškovčík potvrdil, že radnica web reklamovala už koncom januára:

„Z dôvodu nedostatkov, ktoré pripravovaná stránka obsahovala, mesto práce reklamovalo u dodávateľa MVI Technology ešte začiatkom januára. Do konca apríla na základe vzájomnej dohody, MVI Technology pripraví a odovzdá mestu Žilina internetovú stránku a aplikáciu pre mobilné zariadenia tak, aby mohli byť k dispozícii pre užívateľov od 1. mája.“

Nefunkčný web nahlásil mestský poslanec na prokuratúru

Aktuálne funguje stará verzia webového sídla. Mestský poslanec a bývalý viceprimátor Patrik Groma na Facebooku obvinil na sociálnej sieti primátora z toho, že web má byť fiktívny:

„Žilinský primátor Fiabáne čelí škandálu, že na konci roka 2020 zaplatil za fiktívny mestský web firme MVI Technology s. r. o. sumu 48 720 eur, navyše táto firma má podlžnosti voči štátu.“

V tejto súvislosti nám potvrdil, že podal podnet na generálnu prokuratúru. Okrem vytvorenia a odovzdania webstránky je však v cene aj aplikácia, preškolenie zamestnancov mesta k používaniu a servis spolu s údržbou na dva roky.


Podozrenie na spáchanie trestného činu vidí v tom, že mestu neboli dodané zaplatené služby: Mesto zaplatilo za služby, ktoré nedostalo čo je v rozpore so zákonom,“ dodal Groma.

Požiar v Štrasburgu odstavil milióny webov

S podaním sa bude musieť vysporiadať prokuratúra. Dielo malo byť podľa zmluvy dodané v plnej prevádzke od 30. decembra 2020, k čomu nedošlo. Nová webová stránka ale krátku dobu fungovala, odstavil ju až požiar dátového centra OHV v Štrasburgu z 10. marca 2021.

MVI Technology s.r.o. prevádzkuje takmer identický web pre mesto Banská Bystrica, ten aktuálne funguje. Výpadok v dôsledku požiaru však zasiahol napríklad oficiálnu webstránku mesta Levoča, rovnako z portfólia firmy.

Požiar datacentra v Štrasburgu, ktorý vyradil z prevádzky nový web. Zdroj: Xavier Garreau Twitter

Na nepredvídateľné udalosti myslí aj zmluva medzi samosprávou a dodávateľom, podľa ktorej je možné čas dojednaný na vykonanie diela predĺžiť o dobu trvania niektorých prekážok. Medzi nimi aj prekážka nezávislá od vôle poskytovateľa, do ktorej spadá požiar datacentra.

„Iná prekážka nezávislá od vôle Poskytovateľa, ktorá mu bráni vo vykonaní Diela, ak nemožno rozumne predpokladať, že by Poskytovateľ túto prekážku alebo jej následky mohol odvrátiť alebo prekonať, ani že by v čase vzniku jeho záväzku vykonať dielo túto prekážku mohol prekonať,“ hovorí ustanovenie zmluvy. 

 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu