Železničnú trať z Čadce po hranicu s Českou republikou zmodernizujú, práce by mohli začať budúci rok


Foto: Železničnú trať z Čadce po hranicu s Českou republikou zmodernizujú, práce by mohli začať budúci rok

Ministerstvo dopravy a výstavby SR pripravuje projekt modernizácie železničnej trate, ktorá spája Slovenskú a Českú republiku. Trať vedie z obce Svrčinovec (SR) do obce Mosty u Jablunkova (ČR) a tvorí významné a frekventované spojenie.

Modernizácia, ktorá zvýši rýchlosť až na 120 kilometrov za hodinu, počíta s úsekom od Čadce po štátne hranice. V rámci projektu by malo dôjsť k výmene trakčného vedenia a výstavbe protihlukových stien či doplneniu moderného zabezpečovacieho zariadenia.

„Keď sa nám vlani podarilo pridať vlakové spoje smerom na Čadcu, potvrdilo sa, že miestni obyvatelia veľmi intenzívne využívajú železničnú dopravu. Preto som rád, že pripravujeme ďalší projekt, ktorý ju skvalitní. Predpokladám, že verejné obstarávanie uzavrieme ešte v tomto roku, aby sme so stavebnými prácami mohli začať už budúcu jar,“ informuje minister dopravy Andrej Doležal na sociálnej sieti.

Súčasťou modernizácie bude aj premiestnenie a celkové obnovenie jedinej zastávky na trati - Svrčinovec. Pribudnú tam napríklad nové nástupištia, prístrešky pre cestujúcich, osvetlenie a informačné prvky. Na trati sa zrekonštruujú a vybudujú nové priepusty, podjazdy, mosty a zrušia sa niektoré existujúce železničné priecestia.

Modernizácia sa bude financovať zo zdrojov Connecting Europe Facility (CEF) a Operačného programu Integrovaná infraštruktúra. Odhaduje sa, že stavebné práce potrvajú 25 mesiacov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Ministerstvo dopravy a výstavby SR