VIDEO: Pre vážnu situáciu v nemocnici v Žiline dnes zasadal krízový štáb, pozrite si nové opatrenia


Prihláste sa na odber Žilinak.sk na  

Pre mimoriadnu situáciu v žilinskej Fakultnej nemocnici s poliklinikou dnes zasadol krízový štáb, ktorý prijal sprísnené opatrenia na území okresu Žilina. Dôvodom je zhoršená epidemiologická situácia a kritický stav na COVID lôžkach.

Kapacitné limity sa plnia vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Žiline a v ostatných nemocniciach Žilinského kraja. Na tlačovom brífingu informovali o aktuálnom stave prednosta Okresného úradu v Žiline Kamil Ruman, primátor mesta Žilina Peter Fiabáne, generálny riaditeľ FNsP Žilina Igor Stalmašek a medicínsky riaditeľ FNsP Žilina Igor Bizík.

Prednosta úradu Kamil Ruman vymenoval niekoľko opatrení, ktoré platia od dnešného dňa. Zasiahnu napríklad predaj cez okienka, športové podujatia alebo kapacitu predajní. 

Situácia je podobná Nitre v najkritickejšom období

Okres Žilina je podľa slov primátora najhorší na Slovensku, preto je nevyhnutné opatrenia prijať.


Mestská polícia riešila minulý rok v súvislosti s COVIDom 500 porušení s následnými sankciami, tak za tri mesiace v tomto roku to bolo 1100. Dáta, ktoré máme, hovoria o tom, že sme trošku zvoľnili,“ dodal P. Fiabáne a vyzval občanov, aby vnímali situáciu ako vážnu.

„Sme na maximálnych číslach, aké sme ešte nemali. Máme viac ako sto pacientov a využité všetky pľúcne ventilácie. Rád by som apeloval na ľudí, aby dodržiavali opatrenia. Žiadame aj iné nemocnice, aby nám pomohli, čo sa týka špecializovaného slovenského personálu, ktorý by dokázal obslúžiť pacientov na umelých ventiláciách. Stav je naozaj vážny a podobný tomu, aký bol v Nitre,“ dodal generálny riaditeľ I. Stalmašek s tým, že ani predikcia nie je dobrá.

„Zo 103 lôžok bolo 19 ventilovaných, kyslíková kapacita bola k dnešnému ránu len dve voľné lôžka. Maximálnu kapacitu danú ministerstvom by sme vedeli vytvoriť, ale nemáme personál na to, aby sme zabezpečili adekvátnu starostlivosť,“ vysvetlil medicínsky riaditeľ FNsP Žilina I. Bizík. 

Aktuálnu situáciu v nemocniciach v Žilinskom kraji môžete sledovať na stránke www.zilinak.sk/covid


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu