Okružná križovatka Rondel definitívne patrí mestu, termín rekonštrukcie zatiaľ nie je možné určiť


Foto: Okružná križovatka Rondel definitívne patrí mestu, termín rekonštrukcie zatiaľ nie je možné určiť

Okružná križovatka Rondel je veľmi významná a frekventovaná mimoúrovňová križovatka v Žiline, ktorej technický stav sa postupne zhoršuje. Na nevyhnutnosť opráv upozorňujú aj samotní vodiči, ktorí ňou denne jazdia. Do rozsiahlejšej rekonštrukcie sa dodnes neinvestovalo, stavba má pritom niekoľko desiatok rokov.

Motoristov najviac trápi stav asfaltového krytu vozovky, ktorý je prepadnutý, hrboľatý a vytŕčajú z neho kusy oceľovej mostnej konštrukcie. Plynulý prejazd vyššou rýchlosťou negatívne vplýva na technický stav vozidiel a v niektorých úsekoch ani nie je možný.

Dôležitosť tejto križovatky pre Žilinu ukázal požiar kultúrneho centra Žilina - Záriečie. Čiastočná uzávierka cesty vtedy skomplikovala situáciu nielen obyvateľom mesta, ale aj okolitých obcí, ktorí denne prichádzajú do Žiliny za prácou. 

Väčšinu pozemkov pod Rondlom vlastní mesto Žilina, donedávna však nebolo isté, či aj samotnú okružnú križovatku. Niektoré z výjazdových rámp sú v majetkovej správe spoločnosti Slovenská správa ciest (SSC), ostatné spravuje Žilinský samosprávny kraj a Mesto Žilina.

Vedenie mesta Žilina zahájilo ešte minulý rok rokovania s Ministerstvom dopravy, ktorých cieľom bolo vysporiadať majetkové pomery tejto stavby a zrekonštruovať poškodené časti. Výsledkom rokovaní bolo definitívne určenie vlastníka a teda aj správcu tejto cesty, ktorým je mesto Žilina.



„Vzhľadom na chýbajúcu dokumentáciu či už technického riešenia, ale aj vlastníckych vzťahov absolvovali zástupcovia mesta viacero stretnutí s predstaviteľmi ministerstva dopravy a Národnej diaľničnej spoločnosti. Po týchto rokovaniach a dokazovaní mesto uznalo, že uvedený mostný objekt bol prevedený do vlastníctva mesta na základe Rozhodnutia MV SR z 30. júla 1991,“ uviedol hovorca Vladimír Miškovčík.

Samospráva zatiaľ nespresnila, kedy by sa okružná križovatka mohla zrekonštruovať a aká by bola výška investície. Dôvodom sú ďalšie nevyriešené majetkovo-právne vzťahy medzi mestom a Slovenskou správou ciest. Motoristi sa tak ani tento rok pravdepodobne nedočkajú opravy nepriaznivého stavu frekventovanej cesty.

TIP: Zapojte sa do prieskumu o najfrekventovanejších cestách v Žiline

„V súčasnosti sa uskutočňujú rokovania o jednoznačnom definovaní vlastníka pri všetkých objektoch dopravného prieťahu mestom Kragujevská - Mostná - Nemocničná - Košická,“ dodal Miškovčík.

V najbližších týždňoch však odštartuje komplexná rekonštrukcia ulice Nemocničná, kde na úseku jedného kilometra kompletne vyfrézujú starý povrch vozovky a nahradia ho úplne novým. Oprava úseku štvorprúdovej cesty bude stáť 457-tisíc eur.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu