Dvoch mužov zasypala v Malej Fatre počas soboty lavína, ďalší turista neprežil kolaps na chodníku


Foto: Dvoch mužov zasypala v Malej Fatre počas soboty lavína, ďalší turista neprežil kolaps na chodníku
Galéria: 5 fotiek
Foto: hzs.sk

V sobotu 13. marca 2021 zastihla dvoch turistov v Malej Fatre lavína, muži vo veku 32 a 29 rokov boli strhnutí lavínou v Malej Fatre pod Pekelníkom.

„Strhla ich lavína s dĺžkou približne 200m z modrého TZCH zo Snilovského sedla na Chrapáky. Obaja boli len čiastočne zasypaní, no mali po páde zranené dolné končatiny. Pre nepriaznivé poveternostné podmienky nebolo možné nasadiť leteckú techniku,“ informujú záchranári.

Následne horskí záchranári v dvoch skupinách odišli po zemi na pomoc obom zraneným: „Po príchode im bola poskytnutá neodkladná zdravotná starostlivosť a medikamentózna liečba na tíšenie bolesti.  Následne boli transportovaní cez Dolinu za Kravárskym k domu HZS, kde ich prevzali sanitky RZP zo Žiliny.“


V rovnaký deň zasahovali v popoludňajších hodinách na žltom turistickom chodníku z Vrátnej na Chatu na Grúni záchranári opäť, náhle tu odpadol slovenský turista. Nepriaznivá poveternostná situácia neumožnila vyslanému vrtuľníku zasiahnuť. 

Turistu sa horským záchranárom nepodarilo oživiť: „Pozemnému družstvu HZS z Malej Fatry aj napriek rozšírenej kardiopulmonálnej resuscitácii sa nepodarilo pacienta oživiť.“





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: HZS