Dočasné mosty vo Vraní budú naďalej zachované, ministerstvo dopravy vyhovelo žiadosti samospráv


Foto: Dočasné mosty vo Vraní budú naďalej zachované, ministerstvo dopravy vyhovelo žiadosti samospráv

Ministerstvo dopravy vyhovelo žiadosti zástupcov samospráv a rozhodlo o ponechaní dočasných mostov v mestskej časti Žilina - Vranie. Tie mali byť podľa pôvodnej zmluvy uzavreté najneskôr do konca januára.

Mosty denne slúžia stovkám motoristov, ktorí si skracujú cestu z Kysuckého Nového Mesta a okolitých obcí. Vybudované boli ako obchádzková trasa ešte v roku 2015 z dôvodu zosuvov pôdy a nevyhnutnosti uzávierky jedinej prístupovej cesty do Vrania.

Dočasné premostenie poslúžilo ako obchádzka aj počas výstavby úseku diaľnice D3 Žilina, Brodno - Žilina, Strážov. K demontáži oboch mostných konštrukcií malo dôjsť najskôr v roku 2017, obyvatelia aj samosprávy však žiadali ich zachovanie. Po viacerých rokovaniach sa napokon zmluvne predĺžila doba užívania do januára 2021.



Demontážou by došlo k výraznému zhoršeniu dopravnej situácie vo Vraní

Primátor Kysuckého Nového Mesta informoval v utorok 9. marca na sociálnej sieti, že Ministerstvo dopravy a výstavby SR napokon vyhovelo žiadostiam mesta aj starostov obcí a rozhodlo o zachovaní premostenia. 

„Len pred pár hodinami sme obdržali list z Ministerstva dopravy Slovenskej republiky s oficiálnym oznámením o rozhodnutí zachovať dočasný most vo Vraní naďalej. Ide o reakciu ministra Andreja Doležala na žiadosť nášho mesta a starostov okolitých obcí nezrušiť toto premostenie,“ uvádza Marián Mihalda, primátor Kysuckého Nového Mesta.

Mosty v súčasnosti tvoria významné a odľahčujúce cestné spojenie na vyťaženom úseku frekventovanej cesty prvej triedy medzi Žilinou a Kysuckým Novým Mestom.

Zodpovednosť za prevádzku preberá Národná diaľničná spoločnosť spolu so Žilinským samosprávnym krajom. Obe strany tak budú znášať finančné náklady na prevádzku.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Marián Mihalda, primátor KNM