V Žiline sa zatiaľ sčítali necelé dve tretiny obyvateľstva, od apríla pomôže ľuďom služba asistovaného sčítania


Foto: V Žiline sa zatiaľ sčítali necelé dve tretiny obyvateľstva, od apríla pomôže ľuďom služba asistovaného sčítania Foto: ilustračné - unsplash

Do sčítania obyvateľov sa v Žiline doteraz zapojilo 53 570 ľudí, čo predstavuje 62,1 % predpokladaného počtu obyvateľov. Sčítanie obyvateľov, domov a bytov realizuje Štatistický úrad SR a trvá od 15. februára do konca marca. Sčítanie sa je povinné a tentokrát sa uskutočňuje výhradne elektronicky.

Na sčítanie sa je potrebné vyplniť formulár na internetovej stránke www.scitanie.sk alebo využiť mobilnú aplikáciu. Ak niekto z rôznych dôvodov nezvládne sčítanie sám, môže mu pri tom pomôcť ktokoľvek iný, napríklad ďalší člen domácnosti, starým rodičom ich deti či vnúčatá alebo sused.

Pre tých, ktorí nemajú takúto možnosť, budú pripravení asistenti: „V prípade, že občan nemá možnosť využiť ako pomoc pri sčítaní ďalšieho člena domácnosti či inú osobu, od 1. apríla do 31. októbra 2021 bude k dispozícii služba asistovaného sčítania. Realizovať sa bude na stacionárnych kontaktných miestach, kde sa obyvateľ bude môcť dostaviť a sčítať sa za pomoci asistenta. Na území mesta Žilina budú tiež pôsobiť mobilní asistenti, ktorí navštívia domácnosť obyvateľa v prípade, že o takúto službu, napríklad z dôvodu imobility, požiada,“ informuje žilinská samospráva.

Adresy s kontaktnými údajmi stacionárnych sčítacích miest v Žiline a možnosť požiadať o návštevu mobilného asistenta budú k dispozícii pred začatím asistovaného sčítania. Všetky údaje, ktoré obyvateľ uvedie v sčítacom formulári, sa musia vzťahovať k rozhodujúcemu okamihu sčítania.

Tým je polnoc zo štvrtka 31. decembra 2020 na piatok 1. januára 2021. Do sčítacieho formulára teda uvádzame údaje, ktoré boli aktuálne o polnoci na piatok 1. januára tohto roka. Dôvodom je, aby sa všetky údaje zisťovali k rovnakému dátumu.


Nižšie môžete vidieť vzor sčítacieho formulára, ktorý je potrebné vyklikať

 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mesto Žilina