Polícia odhalila za deň až štyroch vodičov v Žilinskom kraji, ktorí jazdili s viac než 1,6 promile


Foto: Polícia odhalila za deň až štyroch vodičov v Žilinskom kraji, ktorí jazdili s viac než 1,6 promile

Počas uplynulého 9. týždňa tohto roka zaevidovala polícia v Žilinskom kraji nižší počet vodičov, ktorí jazdili pod vplyvom alkoholu. Príslušníci na cestách odhalili celkom 23 podgurážených vodičov, ide o pokles oproti predchádzajúcemu týždňu, kedy zaevidovali až 62 opilcov.

Spomedzi všetkých kontrolovaných štyria nafúkali vysoko nad 1 promile a jeden z vodičov sa dychovej skúške odmietol podrobiť. Kontrolám sa nevyhli ani nemotoroví účastníci, tentokrát 12 cyklistom policajti namerali pozitívnu dychovú skúšku.

Odmietnutie dychovej skúšky je považované za trestný čin rovnako, ako keby vodič nafúkal nad jedno promile. Polícia môže preto na mieste zadržať vodičský preukaz a obmedziť osobnú slobodu.

Traja muži a jedna žena sa vydali na cestu vo vysokom štádiu opilosti

Policajti len počas soboty 6. marca 2021 odhalili až štyroch vodičov, ktorí jazdili s viac ako jedným promile alkoholu v dychu. Prvého nezodpovedného vodiča zastavila hliadka len niekoľko hodín po polnoci v Čadci. 56-ročný muž na aute značky KIA nafúkal pri dychovej skúške hodnotu 0,87 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 1,81 promile.


V ten istý deň  v popoludňajších hodinách v Martine na ulici Jilemníckeho zastavili martinskí dopravní policajti vodiča vozidla Volkswagen Passat.  Pri dychovej skúške nafúkal 36-ročný muž hodnotu 1,01 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 2,10 promile.

Medzi nezodpovednými vodičmi sa ocitla aj jedna žena. Policajti ju zastavili o niekoľko hodín neskôr vo Vrútkach. 29-ročná vodička na vozidle Volkswagen Golf nafúkala 1,03 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 2,15 promile.

Posledným odhaleným motoristom bol 48-ročný muž. Ten bol zastavený vo večerných hodinách na vozidle značky Škoda v Rajeckých Tepliciach. Po zastavení absolvoval dychovú skúšku s výsledkom 0,79 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 1,65 promile.

Polícia neustále apeluje na vodičov, aby jazdou pod vplyvom alkoholu neohrozovali svoj život a životy ostatných účastníkov cestnej premávky. Nielen z dôvodu, že sa dopustia priestupku alebo trestného činu, ale najmä preto, že následky nehôd zavinených vodičmi pod vplyvom alkoholu bývajú v mnohých prípadoch tragické.

Každý účastník cestnej premávky by sa mal na cestách správať disciplinovane, ohľaduplne, plne sa venovať vedeniu vozidla, sledovali situáciu v cestnej premávke a dodržiavaniu dopravných predpisov. Každý môže svojím zodpovedným prístupom prispieť k väčšej bezpečnosti na našich cestách.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: KR PZ Žilina