Podchod pri železničnej stanici v Žiline chcú obnoviť najneskôr do júna


Foto: Podchod pri železničnej stanici v Žiline chcú obnoviť najneskôr do júna Foto: ilustračné

Mesto Žilina chce revitalizovať podchod, ktorý spája Národnú ulicu a železničnú stanicu, ešte v tomto roku. Vyplýva to zo zverejnenej zákazky na výber dodávateľa, ktorej súčasťou je harmonogram niektorých etáp vizuálnej obnovy s plánovaným termínom do 30. júna.

Po tom, ako vyčlenilo Mestské zastupiteľstvo v Žiline vo februári sumu 90 000 eur na obnovu, spustilo mesto výzvu na predloženie ponuky. Predmetom zákazky je obnova schodísk na oboch stranách, prislúchajúcich stien a stropov vrátane výmeny svietidiel. Následne chce mesto vybudovať aj prípojky inžinierskych sietí.

Podľa priloženej technickej správy dôjde aj k odstráneniu nevyužívaných stánkov: „V súčasnej dobe sú tieto stánky dlhé roky nevyužívané, v priestore podchodu pôsobia neesteticky, vytvárajú bariéru v šírkovom profile železničného podchodu ako aj nevyhovujú súčasným technickým požiadavkám. Projekt rieši ich odstránenie.“


Vo vizuálnej obnove okrem iného natrú kovové konštrukcie, steny antigrafitovým náterom či demontujú reklamné panely. Renovácia podchodu nadviaže na pripravovanú veľkú rekonštrukciu železničného uzla Žilina.

Jeho súčasťou síce nie je hlavná budova stanice, no v rámci projektu vybudujú výťah k podchodu pre bezbariérových obyvateľov. Predpokladaná hodnota zákazky bola stanovená na sumu viac ako 73-tisíc eur bez DPH.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu