Podnikateľ Trabelssie si prenajíma dvojizbový mestský byt za 108 eur, mesto ho vysťahovať nevie


Foto: Podnikateľ Trabelssie si prenajíma dvojizbový mestský byt za 108 eur, mesto ho vysťahovať nevie Foto: ilustračné / unsplash

Jeden z najvplyvnejších podnikateľov v Žiline si od roku 1993 až do súčasnosti prenajíma od mesta Žilina dvojizbový byt na sídlisku Vlčince, za jeho užívanie aktuálne platí sumu tesne pod 108 eur. Prenájom sa stal témou uplynulého zasadnutia mestského zastupiteľstva.

George Trabelssie si byt prenajíma na základe platnej nájomnej zmluvy, uzatvorenej na dobu neurčitú ešte v roku 1993. Uzatvorená bola podľa zákona a na základe rozhodnutia vtedajšieho primátora Jána Slotu. Zmluvu na dobu neurčitú majú v Žiline aj ďalší nájomníci. 


„Úžitková a podlahová plocha je podľa predpisu mesačnej zálohovej úhrady 65,34 m2 a predpis mesačnej zálohovej úhrady za užívanie bytu je od 1. 10. 2020 vo výške 107,70 EUR,“ spresnil výšku nájmu hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Hoci je podnikateľ majiteľom viacerých nehnuteľností v Žiline a okolí, a na prenájom za nižšiu ako trhovú hodnotu zrejme nie je odkázaný, mesto Žilina zmluvu nevie ukončiť. Na základe vtedajších pravidiel neobmedzuje znenie zmluvy výšku príjmu ani majetku. Nemožnosť zmluvu vypovedať potvrdil na rokovaní aj primátor Žiliny Peter Fiabáne:

„Dnes máme veci nastavené tak, že sa to nemôže udiať. Tá nehoráznosť, že p. Trabelssie vlastní tento byt, my sme to nespôsobili. Dnes pán Trabelssie neporušuje nájomnú zmluvu, platí nájomné, nerobí tam s prepáčením bordel a jednoducho nemáme mu ho ako zobrať.“


Mesto by mohlo zmluvu vypovedať v troch prípadoch, ktoré sú vlažne stanovené v zmluve - ak by dochádzalo k hrubému porušovaniu dobrých mravov, ak by mal dva alebo viac bytov a nebolo by možné spravodlivo požadovať, aby užíval len jeden byt, a ak by byt neužíval bez vážnych dôvodov.

Užívanie bytu nemusí predstavovať nutne jeho obývanie, rovnako tak podľa katastra Trabelssie ako fyzická osoba v Žiline nevlastní dva alebo viac bytov. Na území mesta je majiteľom niekoľkých garáži alebo domu v centre, ktorý je zapísaný ako neobytný.

V Žilinskom kraji potom vlastní ďalšie nehnuteľnosti, vrátane domu či rekreačnej chaty. Keďže sa nejedná o byty, k porušovaniu ustanovení v zmluve nedochádza. Problémom zostáva etická rovina, kedy je v poradovníku na pridelenie sociálneho nájomného bytu viac ako dvesto čakateľov, často v neľahkej životnej situácii.

Podobne ako desiatky ďalších nájomníkov so zmluvou na dobu neurčitú, podnikateľ má zmluvu na štandardné nájomné bývanie, mesto dnes nevie uspokojiť ani požiadavky na sociálne bývanie. Riešením situácie by malo byť odkúpenie bytu.

K tomu pravdepodobne dopomohla aj medializácia, prvý na prípad upozornil mestský poslanec Peter Cibulka ešte v minulom roku. Ako doplnil na zasadnutí primátor, mesto podnikateľa oslovilo približne tri týždne pred konaním zastupiteľstva. „Pán Trabelssie nám odpovedal a bude oslovený s odpredajom bytu zo strany mesta, tak predbežne prebehla komunikácia.“ 

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu