Od 8. marca sú v regionálnom automate čierne 4 okresy Žilinského kraja, stredou sprísnia lockdown


Foto: Od 8. marca sú v regionálnom automate čierne 4 okresy Žilinského kraja, stredou sprísnia lockdown Foto: NCZI

Ministerstvo zdravotníctva SR dnes zverejnilo aktualizáciu celoštátneho aj regionálneho COVID AUTOMATu, podľa rozdelenia budú platiť opatrenia od pondelka 8. marca. V IV. najhoršom stupni s čiernou farbou je až 30 okresov, štyri z nich sa nachádzajú v Žilinskom kraji.

Celé Slovensko zostáva aj po 8. marci v štvrtom stupni varovania podľa celonárodných kritérií COVID AUTOMATU. Najtvrdšie opatrenia podľa regionálneho automatu čakajú Dolný Kubín, Martin, Ružomberok a Turčianske Teplice.

V treťom stupni (bordová farba) zostáva naďalej okres Žilina, ďalšími sú Bytča, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Námestovo. Medzi jediné tri okresy s II. stupňom varovania na regionálnom automate sa dostal Tvrdošín.

Od zajtrajšieho dňa zároveň začína platnosť nových opatrení, výnimky zo zákazu vychádzania sa skracujú od 05:00 hodiny do 20:00 hodiny.

Po 20:00 hodine bude možné vychádzať len výnimočne, napríklad cestu k lekárovi. Povolené bude aj individuálne športovanie v rámci okresu, v čiernych okresoch regionálneho COVID Automatu (IV. stupeň) však bude vyžadovať najviac 7 dní starý negatívny test či potvrdenie o prekonaní choroby alebo plnej vakcinácii viac ako 14 dní dozadu.


Testom sa nemusia preukázať osoby, ktorých zdravotný stav alebo zdravotná kontraindikácia neumožňuje vykonanie testu na ochorenie COVID-19. Na cestu do a zo zamestnania bude potrebné potvrdenie zamestnávateľa a malo by ísť o prácu, ktorá nemôže byť vykonávaná ako práca z domácnosti a potvrdenie o absolvovaní s negatívnym výsledkom testu.

V III. (bordových) a IV. (čiernych) okresoch musí byť test starší nie viac ako 7 dní. Dodržiavanie opatrení bude kontrolovať vo zvýšenej miere polícia za asistencie príslušníkov Armády Slovenskej republiky.


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu