AKTUÁLNE: Na Slovensku pristálo vládne lietadlo s dávkami vakcíny Sputnik V


Foto: AKTUÁLNE: Na Slovensku pristálo vládne lietadlo s dávkami vakcíny Sputnik V Foto: Facebook - OĽANO

Na dnešnej tlačovej konferencii s heroickým názvom “NA ŽIVOTOCH ZÁLEŽÍ” predstavili premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajči dodávku niekoľkých desiatok tisíc dávok vakcíny Sputnik V.

V prvej dodávke ich na Slovensko priviezlo nákladné vojenské lietadlo Spartan C-27J, ktoré aktuálne smeruje po ďalší náklad. Celkovo má prísť v prvej fáze 200-tisíc dávok.

Kuriózne je, že vláda nekomunikovala ohľadom nákupu ani po tom, ako na let nákladného lietadla do Moskvy upozornili novinári. 

Ruská vakcína má podľa článku zverejneného v časopise Lancet účinnosť na úrovni 91,6 percenta, podľa Matoviča budú dovezené dva milióny. Cena za dve dávky vakcíny je na úrovni niečo málo pod 20 dolárov. 


Vakcína je zaujímavá aj z hľadiska mechanizmu fungovania, keďže dávky obsahujú dva rozličné druhy adenovírusových vektorov (rAd26 a rAd5). Použitie rôznych sérotypov v rozmedzí 21 dní má napomôcť prekonať už existujúcu imunitu na adenovírusy v populácii.

Vakcína nemá registráciu od Európskej liekovej agentúry, o jej nákupe rozhodol minister zdravotníctva Krajčí. Slovensko postupne nakúpi dva milióny kusov vakcín. Ľudia sa budú môcť rozhodnúť, ktorou sa zaočkujú. Podľa premiéra je na Slovensku 300-tisíc ľudí, ktorí odmietajú očkovanie inou ako ruskou vakcínou.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu