V martinskej nemocnici liečili už päť detí s nebezpečným syndrómom - zápalom ciev po prekonaní COVID-19


Foto: V martinskej nemocnici liečili už päť detí s nebezpečným syndrómom - zápalom ciev po prekonaní COVID-19 Foto: ilustračné

Univerzitná nemocnica v Martine eviduje v súvislosti s ochorením COVID-19 u detí výskyt ďalších zdravotných komplikácií. Doteraz riešila celkom 5 prípadov, kde sa po niekoľkých týždňoch od prekonania ochorenia objavil multisystémový zápalový syndróm (MIS-C).

Ide o ochorenie podobné Kawasakiho chorobe, ktoré spôsobuje zápal v žilách a tepnách v detskom veku. Vo svete sú už evidované stovky prípadov, kde sa toto zriedkavé ochorenie prejavilo po prekonaní koronavírusu.

„Aktuálne sa pozornosť upriamuje aj na rôzne po covidové komplikácie. Tieto môžu nastať nie len u dospelých pacientov, ale aj u detí, ktoré majú zväčša bezpríznakový či len mierny priebeh ochorenia. Prípadne ani nevedia, že ho prekonali,“ informoval prof. MUDr. Miloš Jeseňák, PhD., imunológ martinskej nemocnice.

Prvé komplikácie u detí sa podľa slov imunológa začali objavovať dva až šesť týždňov po prekonaní Covidu. Aktuálny stav pripomína otravu krvi a je sprevádzaný vysokými horúčkami, ktoré trvajú niekoľko dní a výrazným zvýšením rôznych zápalových parametrov v krvi.

Na koži sa objavuje výsyp, dieťa má zápal spojiviek a zrýchlenú srdcovú činnosť. Ochorenie spôsobuje postihnutie srdcovo-cievneho systému a prináša široké spektrum ďalších príznakov. Predpokladá sa, že syndróm MIS-C je akousi náhle zaktivovanou odpoveďou imunitného systému dieťaťa.


„Imunitný systém, ktorý bol primárne aktivovaný ochorením neskôr začína poškodzovať vlastné tkanivá v tele, ako keby prestal rozoznávať, čo je naše vlastné. Prejavuje sa predovšetkým v podobe zápalu ciev, z čoho vyplývajú jednotlivé klinické príznaky,“ uviedol profesor Miloš Jeseňák.

Ochorenie je potrebné včas diagnostikovať a začať s jeho liečbou. V opačnom prípade môže mať pre dieťa dramatické následky. U detí, ktoré sú ním postihnuté, je dominantne ohrozený srdcovo-cievny systém a hrozí zápal srdcového svalu.

„Podľa našich skúseností sú ním štandardne postihnuté deti vo veku 8 až 12 rokov, nezriedka aj mladšie. Doteraz sme mali v martinskej nemocnici už 5 takýchto prípadov. A všetky mali príznaky úplne rovnaké,“ dodal M. Jeseňák.

Stav všetkých detí, ktoré ošetrovali v martinskej nemocnici, si vyžadoval hospitalizáciu na špecializovaných lôžkach na ARO oddelení. Dve deti bolo potrebné umiestniť na jednotkách intenzívnej starostlivosti.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Univerzitná nemocnica Martin