Odstráneniu arkád na Hlinkovom námestí v Žiline bráni súdny spor o vypratanie stánkov


Foto: Odstráneniu arkád na Hlinkovom námestí v Žiline bráni súdny spor o vypratanie stánkov

Keď sa v minulom roku podarilo odstrániť veľkoplošnú obrazovku z Hlinkovho námestia po tom, ako prenajímateľ nedodržal zmluvu a mesto sa muselo domáhania odstrániť súdnou cestou, časť obyvateľov očakávala vizuálne vyčistenie celého priestoru.

Dnes musí žilinská radnica riešiť rovnakým spôsobom aj odstránenie predajných stánkov. Tie na mieste stále fungujú. Na odstránenie stánkov je naviazané aj demontovanie arkád, ktoré má prispieť k otvoreniu priestoru medzi parkom a námestím.

Hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík potvrdil, že samospráva chce odstrániť arkády spolu so stánkami ešte pred rekonštrukciou Námestia Andreja Hlinku. Súdny spor o vypratanie však od leta stojí:

Mesto Žilina zastúpené Advokátskou kanceláriou Gallo, s.r.o., podalo žalobu o vypratanie nehnuteľnosti (pod zn. 4C/9/2020) na všetky nájomné zmluvy uzavreté s p. Irenou Jurištovou. K žalobnej odpovedi žalovanej zo dňa 27. 4. 2020 sa vyjadrili dňa 5. 6. 2020 a od toho času súd vo veci nekonal,“ uviedol hovorca.

Nájomca mal s mestom štyri nájomné zmluvy, podľa ktorých ročne platil viac ako desaťtisíc eur za prenájom parciel. Zmluvy boli vypovedané k poslednému dňu v roku 2019. Ako ale ukazuje aktuálna situácia, vďaka nepružnej legislatíve je možné podnikať na mestskom majetku naďalej.


Mesto si nateraz ponecháva preplatky: „Nájomca Irena Jurištová mala počas trvania nájomnej zmluvy vždy riadne nájomné zaplatené. Pri niektorých nájomných zmluvách má preplatky, no tie si zatiaľ ponechávame ako bezdôvodné obohatenie za to, že ešte počas roku 2020 tam stánky stále mala a má,“ uzavrel hovorca.

Okrem odstránenia veľkoplošnej obrazovky a stánkov sa muselo mesto domáhať vypratania súdnou cestou aj v prípade stánku na Hlinách VII. alebo odstránenia reklamných stavieb.


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu