Viac ako 5 percent úmrtí na znečistenie ovzdušia pripadá na oblasť Žiliny, Košíc a Ružomberka


Foto: Viac ako 5 percent úmrtí na znečistenie ovzdušia pripadá na oblasť Žiliny, Košíc a Ružomberka Foto: ilustračné - pixabay

Na Slovensku si znečistené ovzdušie vplyvom vysokých koncentrácií častíc PM2.5, PM10 a NO2 vyžiada ročne 1 600 predčasných úmrtí, päť percent z tohto počtu pripadá na tri najviac znečistené oblasti. Dve z nich - Žilina a Ružomberok, sa nachádzajú v Žilinskom kraji, treťou sú Košice.

Vysokú mieru znečistenia prachovými časticami potvrdzuje štúdia Ministerstva životného prostredia SR. Závery potvrdzujú prezentované závery inej štúdie z časopisu The Lancet, podľa ktorej len na častice PM2.5 zomrie v Žiline ročne 65 ľudí. Štúdia Inštitútu environmentálnej politiky (IEP) vypočítala v Žiline úmrtnosť 84 osôb. 

IEP vypracoval aj odhad ekonomických dopadov znečistenia ovzdušia. Aktuálne vysoké koncentrácie PM2,5, PM10 a NO2 sú na Slovensku príčinou asi 1 592 predčasných úmrtí ročne.

„To znamená, že ak by sa koncentrácie znížili na hodnotu odporúčanú Svetovou zdravotníckou organizáciou (10 μg/m3 pre PM2,5 a 20 μg/m3 pre PM10) ročne by na Slovensku predčasne umrelo o približne 1600 ľudí menej. Hlavnou príčinou je vystavenie časticiam PM2,5. Ak by sme za referenčnú úroveň považovaná nulovú úroveň znečistenia (ako sa používa napríklad v správach EEA Air Quality in Europe) celkový odhad stúpne až na 4 375 predčasných úmrtí,“ informujú analytici k záverom štúdie.

Referenčná úroveň nulového znečistenia je skôr teoretická, koncentrácie najmä pre prirodzenú prašnosť nemôžu klesnúť na nulu. V troch najhorších oblastiach (Žilina, Košice, Ružomberok) by zlepšenie kvality ovzdušia malo najväčší vplyv na zlepšenie verejného zdravia.


Zdroj: minzp.sk

Ekonomické náklady predčasných úmrtí pritom podľa odhadov IEP tvoria 5,3 miliárd eur ročne, celkové náklady nadmernej úmrtnosti a chorôb tvoria takmer 7 percent HDP Slovenska. Najväčší podiel na znečistení jemnými tuhými časticami tvorí vykurovanie domácností, zníženie vypúšťaných látok do ovzdušia by mohol regulovať národný program znečisťovania ovzdušia.

Do roku 2030 by jeho implementácia mohla zachrániť približne 116 životov ročne. V Žiline by to bolo po prepočte 5,98 osôb, v Ružomberku ďalších 3,33.

„Program pozostáva z opatrení na zníženie emisií PM2,5, NOx, SO2 a NH3 v odvetviach dopravy, vykurovania domácností a poľnohospodárstva do roku 2030. Hodnota týchto prínosov pre zdravie v roku 2030 môže dosiahnuť 204 miliónov až 1,4 miliardy eur ročne, pričom odhadovaná súčasná hodnota výhod predstavuje v priemere asi 2,4 miliardy,“ uviedli analytici v komentári k štúdii.

V štatistikách vystavenia PM2.5 časticiam sme tretí najhorší v Európe. Zdroj: minzp.sk


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu