Ľudia prestávajú dodržiavať opatrenia, od začiatku roka bolo zistených takmer 20-tisíc prípadov


Foto: Ľudia prestávajú dodržiavať opatrenia, od začiatku roka bolo zistených takmer 20-tisíc prípadov Foto: Ministerstvo vnútra SR

Polícia na Slovensku prijala na základe aktuálnej epidemickej situácie prísnejšie opatrenia. Intenzívne kontroly ich dodržiavania aktívne pokračujú, výsledkom je zhoršujúca sa štatistika. Od začiatku tohto roka do 18. februára zistili policajti takmer 20-tisíc porušení.

V dôsledku nedodržiavania nastavených opatrení sa môže situácia ďalej zhoršovať a obmedzenia tak potrvajú oveľa dlhšie. Mnohých neodrádza ani to, že výška sankcie je v blokovom konaní 1 000 eur a v správnom konaní až do 1 659 eur.

Od začiatku roka porušilo lekárom stanovenú karanténu až 370 osôb. Z celkového počtu prípadov vyriešili policajti 153 v blokovom konaní, 15 napomenutím, 181 postúpili regionálnym úradom verejného zdravotníctva a 21 je stále ešte v riešení.

Pri kontrolách boli objavené aj prevádzky, ktoré mali byť podľa nariadení zatvorené. Príslušníci zaevidovali 67 otvorených prevádzok, pričom všetky prípady postúpili na ďalšie riešenie Regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ).

Najhoršie dopadli kontroly nosenia rúšok a dodržiavania zákazu vychádzania. Polícia eviduje 6 280 osôb, ktoré nemali prekryté horné dýchacie cesty tam, kde to bolo určené. Z nich až 4 535 dostalo blokovú pokutu, ďalších 1 028 bolo len napomenutých a 637 prípadov postúpených na RÚVZ.

V prípade dodržiavania zákazu vychádzania sa zistilo 12 244 osôb, ktoré ho porušovali. Viac než 10-tisíc ľudí dostalo blokovú pokutu, ďalších 825 bolo napomenutých a 638 zistených prípadov postúpených na RÚVZ.


Situácia v slovenských nemocniciach je momentálne veľmi vážna, potvrdzujú to aktuálne počty hospitalizovaných pacientov. V súčasnosti ich je v súvislosti s ochorením COVID-19 prijatých na oddeleniach spolu takmer 4-tisíc.

Aktualizovanú štatistiku pre Žilinský kraj je možné sledovať na stránke www.zilinak.sk/covid.

V nemocniciach v Žilinskom kraji je k včerajšiemu dňu (22.2.2021) hospitalizovaných celkom 400 pacientov, z ktorých 269 potrebuje podporu kyslíka. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti leží 61 pacientov, ďalších 40 s vážnym stavom je umiestnených na oddeleniach anesteziológie a intenzívnej medicíny (OAIM).

Nárast počtu prípadov nerešpektovania protipandemických opatrení evidujú aj v Žiline. Mestskí policajti zistili od piatku do nedele na území mesta celkom 234 protiprávnych konaní. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Ministerstvo vnútra SR