Zastupiteľstvo Žilinského samosprávneho kraja rokovalo online, schválilo 325-tisíc na regionálne dotácie


Foto: Zastupiteľstvo Žilinského samosprávneho kraja rokovalo online, schválilo 325-tisíc na regionálne dotácie Foto: ŽSK

Žilinský samosprávny kraj podporí regionálne dotácie sumou 325-tisíc eur, rozhodlo o tom dnes zastupiteľstvo, ktoré vzhľadom na opatrenia rokovalo virtuálne.

Nové výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie sa budú týkať štyroch typov - regionálne, participatívne, tematické a dotácie predsedníčky ŽSK. Počas uplynulého roku bolo poskytovanie dotácií pozastavené z dôvodu mimoriadnej situácie okolo ochorenia COVID-19.„

Pandémia výrazným spôsobom ovplyvnila rozpočet samosprávnych krajov. Mnohé z plánovaných aktivít sme museli odložiť. Som preto rada, že sa nám podarilo vyčleniť potrebné financie na dotácie pre regióny. K rovnomernému a harmonickému rozvoju všetkých regiónov sme sa zaviazali už v našej Stratégií Žilinský kraj 22+ a spolu s kolegami robíme všetko pre to, aby regióny prosperovali a dopady pandémie pocítili obyvatelia kraja čo najmenej,” povedala županka Erika Jurinová.

Regionálne dotácie sú určené na podporu kultúrnych, športových a voľnočasových aktivít zameraných na využitie a rozvinutie existujúceho sociálneho potenciálu a zlepšenie kvality života a ochrany verejného zdravia obyvateľov kraja v súlade s epidemiologických opatreniami.

„Rozsah podporovaných činností je naozaj široký. Ide napríklad o zachovanie kultúrneho dedičstva, rozvoj cyklistickej infraštruktúry, výstavbu pozemných športovísk, ale i zabezpečenie podmienok pre ochranu verejného zdravia, ako je napríklad nákup ochranných pracovných pomôcok, dezinfekcie, či zdravotníckych prístrojov a podobne,” vysvetlila županka.

Minimálna výška dotácie na jednu žiadosť je 1 100€ a maximálna výška dotácie je 3 000€. Dotáciu je možné získať na projekty, ktoré boli alebo budú realizované v termíne od 1.januára 2021 do 30. novembra 2021.

O dotácie ŽSK v rámci vyhlásenej výzvy sa môžu uchádzať obce a iné právnické osoby (napr. nezisková organizácia, občianske združenie, záujmové združenie právnických osôb, nadácia apod.) so sídlom na území Žilinského kraja a fyzické osoby –podnikatelia s trvalým pobytom na území Žilinského kraja.


Termín na doručenie žiadosti o poskytnutie dotácie vrátane povinných príloh je 31.marca 2021.

 

 

 

 

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: ŽSK