Poliaci jazdili na skútroch v chránenom území na Orave, po zadržaní im hrozí ich prepadnutie


Foto: Poliaci jazdili na skútroch v chránenom území na Orave, po zadržaní im hrozí ich prepadnutie
Galéria: 3 fotky
Foto: KR PZ Žilina

Chránené krajinné oblasti v Žilinskom kraji sú obľúbenou destináciou domácich aj zahraničných páchateľov, ktorí v oblastiach jazdia počas leta na štvorkolkách, v zime na skútroch. V minulosti zadržali Čechov na Martinských holiach. V uplynulých dňoch sa podarilo chytiť dvojicu Poliakov na Orave.

„Policajti Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline v spolupráci s pracovníkmi CHKO Horná Orava a Horskou záchrannou službou MV SR vykonali preventívno-bezpečnostnú akciu zameranú na predchádzanie environmentálnej trestnej činnosti na území Chránenej krajinnej oblasti Horná Orava. Počas akcie zadržali dvoch občanov Poľskej republiky vo veku 46  a 40 rokov, ktorí sa v chránenom území označenom druhým stupňom ochrany pohybovali na snežných skútroch,“ informovala hovorkyňa KR PZ Žilina Gabriela Kremeňová.

Muži sú za svoj čin trestne stíhaní a hrozí im aj prepadnutie strojov: „Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Dolnom Kubíne začal trestné stíhanie  za trestný čin porušovania ochrany rastlín a živočíchov a zaistil  dva snežné skútre, u ktorých hrozí ich prepadnutie,“ dodala hovorkyňa.

Na ničenie prírody v zime aj lete pravidelne upozorňujú čitatelia, naposledy sme informovali o trávnatej ploche na začiatku Vodného diela Žilina. Na mieste by malo po analýze celkovej bezpečnosti dôjsť k prehodnoteniu súčasných bezpečnostných opatrení.

Skútrom brázdili páchatelia aj Malú Fatru

Stopy po jazde skútrami odhalili aj správcovia NP Malá Fatra počas kontroly Prírodnej rezervácie Paráč neďaleko obce Zázrivá. Páchateľov sa však nepodarilo chytiť.

„Chceme upozorniť návštevníkov, že vstup do chránených území (už od druhého stupňa ochrany) na motorovom vozidle nie je možný. Zákaz sa taktiež vzťahuje aj na jazdu bicyklom. Neoprávnená jazda v chránenom území sa môže podľa závažnosti klasifikovať aj ako trestný čin, pričom páchateľovi je možné jeho terénnu motorku, štvorkolku, či snežný skúter zhabať v prospech štátu,“ informuje Správa NP Malá Fatra.


Stopy po jazde skútrami v prírodnej rezervácii. Zdroj: NP Malá Fatra


 

 

 

 

 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu