Horskí záchranári hľadali v Malej Fatre stratených turistov, hlboký sneh a tma im nedovolili pokračovať


Foto: Horskí záchranári hľadali v Malej Fatre stratených turistov, hlboký sneh a tma im nedovolili pokračovať Foto: Horská záchranná služba

V nedeľu 21. februára 2021 v podvečerných hodinách prijala Horská záchranná služba (HZS) žiadosť o pomoc z Malej Fatry. Dvaja turisti oznámili, že sa nachádzajú približne 150 metrov severne od modro značeného turistického chodníka nad Šútovským vodopádom a nedokážu pokračovať.

„Z tohto miesta sa podľa slov oznamovateľky nedalo pokračovať, nadol bol strmý zráz a pri pohybe v hlbokom snehu smerom hore sa sneh s nimi zosúval. Turisti poskytli záchranárom GPS súradnice, na základe ktorých ich odišli hľadať do terénu,“ spresňujú horskí záchranári na svojom webe.

Záchranári zároveň turistom telefonicky poskytli rady, ako zvýšiť a dbať na svoju bezpečnosť do ich príchodu. V tme a sťažených podmienkach vzhľadom na vysoké lavínové nebezpečenstvo prišli na miesto podľa zadaných GPS súradníc, ale dvojicu nenašli.

Situáciu sťažila aj informácia, že turistom sa nedalo spätne dovolať. Záchranári HZS sa  preto rozdelili na dve skupiny a začali prehľadávať rozsiahlejšiu oblasť a jednotlivé žľaby spadajúce do Šútovskej doliny.

V jednom zo žľabov našli počas pátrania spadnutú lavínu, kde pes označil miesto a preto lavínisko prehľadali. Nikoho v ňom našťastie nenašli.


„Nezvestných hľadali štyria profesionálni a traja dobrovoľní záchranári. Napokon sa im na základe svetelnej signalizácie podarilo zablúdenú a uviaznutú dvojicu nájsť, a to v lokalite Tesnô, Turisti išli z Poludňového grúňa do Stohového sedla, odkiaľ po stopách, ktoré pred sebou videli, pokračovali do Šútovskej doliny mimo značeného chodníka. Stopy sa však po čase stratili, no aj tak pokračovali,“ uvádza Horská záchranná služba.

Po nájdení záchranári zistili zdravotný stav oboch turistov, podali im teplé tekutiny a zateplili ich.  Keďže neboli zranení,  boli schopní postupovať so záchranármi. V ich sprievode prišli k autu Horskej záchrannej služby v Šútovskej doline, ktorým boli transportovaní do Kraľovian.

Muž a žena slovenskej národnosti odtiaľ na vlastnú žiadosť pokračovali samostatne. Záchranári sa preto vrátili na základňu a pátraciu akciu tak ukončili krátko po polnoci.

Horská záchranná služba upozorňuje turistov, aby sa nepohybovali v teréne mimo turistického značenia, v neznámom teréne, bez výstroja, výzbroje a bez akejkoľvek znalosti lavínovej problematiky.

„Odporúčame túru prispôsobiť svojim schopnostiam, možnostiam a aktuálnym podmienkam. Do povedomia dávame aj Aplikáciu HZS. Keďže aplikácia na zapnutie GPS vždy upozorní, záchranári vidia presnú GPS polohu volajúceho ihneď s prijatím hovoru. Výraznou mierou to pomôže nielen osobe v núdzi,  ale aj záchranárom.“


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Horská záchranná služba