Počas troch dní sa na horách zranili traja skialpinisti, zasahovať musel aj záchranársky vrtuľník


Foto: Počas troch dní sa na horách zranili traja skialpinisti, zasahovať musel aj záchranársky vrtuľník Foto: ilustračné / Horská záchranná služba

Horskí záchranári v Žilinskom kraji zasahovali počas uplynulých dvoch dní a dnes popoludní pri troch prípadoch, kedy sa zranili skialpinisti. Pacienta s najvážnejším zranením musel do nemocnice transportovať záchranársky vrtuľník.

K prvému prípadu boli horskí záchranári vyslaní v stredu 17. februára v poludňajších hodinách. Pomoc potrebovala 21- ročná skialpinistka v Malej Fatre, ktorá si na Pasekách po páde zranila dolnú končatinu.

Privolaní záchranári ju na mieste ošetrili a zviezli na saniach za snežným skútrom. Pri údolnej stanici na parkovisku ju následne odovzdali do starostlivosti privolanej posádke RZP.

Včera 18. februára popoludní potreboval pomoc záchranárov Horskej záchrannej služby (HZS) muž vo Veľkej Fatre. Ten si na Martinských holiach počas lyžovania vo voľnom teréne spôsobil pravdepodobne zlomeninu stehennej kosti.


Záchranári HZS mužovi na mieste poskytli neodkladné zdravotné ošetrenie a následne ho na saniach a skútrom transportovali na heliport, odkiaľ bol privolanou posádkou VZZS letecky transportovaný do nemocnice v Martine,“ spresnila Horská záchranná služba.

K tretiemu prípadu vyrážali dnes 19. februára v popoludňajších hodinách. Horská záchranná služba prijala žiadosť o pomoc pre 14-ročného skialpinistu, ktorý si na zjazdovke na Kubínskej holi poranil predkolenie.

Záchranári z Oblastného strediska Malá Fatra slúžiaci v stredisku poskytli chlapcovi na mieste nehody neodkladnú prvú pomoc a ošetrenie. Následne ho pomocou snežného skútra transportovali na parkovisko.

Z parkoviska pokračoval zranený chlapec na lekárske vyšetrenie do nemocnice v sprievode svojho rodiča.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Horská záchranná služba