VIDEO: Na sídlisku Vlčince vznikla aj napriek častým upozorneniam ďalšia čierna skládka odpadu


Prihláste sa na odber Žilinak.sk na  

Na sídliskách v Žiline sa objavuje čoraz viac skládok odpadu, ktorý nepatrí medzi bežný komunálny. Najčastejšie ide o starý nábytok, veľké elektrospotrebiče či pozostatky pôvodných bytových jadier. Obyvatelia takto nezákonne znečisťujú verejné priestranstvo v oblasti kontajnerových stojísk.

Video, ktoré zaznamenal obyvateľ sídliska Vlčince v utorok 16. februára, zachytáva ďalšieho nezodpovedného občana. Ten vo večerných hodinách vynáša nadrozmerný odpad, pravdepodobne starý nábytok, ku zberným nádobám na komunálny odpad a zakladá tak novú čiernu skládku.

Čoraz častejšie začínajú upozorňovať na situáciu aj samotní občania, ktorí žiadajú nápravu od mestských poslancov či mestskej polície. Vzhľadom na počet nových skládok však bezplatná telefonická linka 159 prijíma len málo oznámení. Mestskí policajti by uvítali, keby boli občania aktívnejší a hlásili každý prípad. Odstránenie odpadu je tak rýchlejšie a pre mesto menej nákladné.

Napriek hrozbe pokuty a povinnosti odpad aj tak odstrániť, sa mnohí ľudia rozhodnú pre vyhodenie svojho starého zariadenia ku kontajnerom. Mesto Žilina pritom poskytuje možnosť bezplatného odovzdania odpadu v zberných dvoroch a sezónne vykonáva aj bezplatný zber prostredníctvom veľkokapacitných kontajnerov vo všetkých mestských častiach.

Pri odovzdaní odpadu v zbernom dvore stačí mať so sebou občiansky preukaz, ktorý preukáže trvalý pobyt na území mesta Žilina. Za jeden rok môže takto obyvateľ Žiliny odovzdať bezplatne 500 kilogramov odpadu.


Na obyvateľov mesta často apeluje aj žilinská mestská polícia

Zberné dvory odoberajú nasledovný odpad: vyradené elektrické a elektronické zariadenia, žiarivky a výbojky, autobatérie, monočlánky, akumulátory, druhotné suroviny (papier, sklo, PET fľaše, plastové fólie, TETRA PAK, kovové obaly), motorové, prevodové oleje, obaly z olejov, farby, lepidlá, obaly z farieb, veľkorozmerný odpad (nábytok, zariadenia, koberce…), drobný stavebný odpad (obklady, dlažby… do objemu 1 m3). Neprijímajú však odpad obsahujúci azbest, dechtový papier, liečivá a medicínsky odpad.

Galéria: 8 fotiek


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu