Na Solinkách plánujú do leta vysadiť tri stovky stromov, ďalších 600 chce radnica v líniových výsadbách


Foto: Na Solinkách plánujú do leta vysadiť tri stovky stromov, ďalších 600 chce radnica v líniových výsadbách

Obyvatelia žilinského sídliska Solinky by sa už toto leto mali dočkať niekoľkých stoviek nových stromov, ktoré tu plánuje vysadiť mesto. Na jeseň bolo v areáli Základnej školy Limbová vysadených približne 20 stromov (na titulnej fotografii), nové pribudnú v rôznych lokalitách.

„Plánujeme výsadbu na Osikovej, Jaseňovej, Smrekovej, Limbovej, Borovej, Platanovej a Javorovej ulici, ide o približne 20 lokalít. Cieľom je vytvárať súvislé pásy stromov vo vnútroblokoch a nahradiť tak napríklad izolačný pás stromov pri ceste na Osikovej a Jaseňovej, ktoré boli vyrúbané kvôli výmene parovodu. Sadiť sa bude na základe uznesenia, ktoré som predložil v decembri 2019,“ uviedol poslanec za obvod Soliniek Peter Cibulka.

Vysádzané budú, medzi inými, aj sakury alebo okrasné hrušky. Pás s lipami pri cyklotrase pomedzi základné školy bude doplnený, vo vnútrobloku by mohla pribudnúť ďalšia zeleň:

„Okrem toho spolupracujem s teplárňami na sadení ďalších stromov v areáli ZŠ Limbová a vo vnútrobloku Borová, kde by som chcel vytvoriť príjemnú oddychovú lokalitu so stromami, lavičkami a relaxačným priestorom na mieste bývalého pieskoviska,“ doplnil poslanec.


V tomto roku sa výsadba v zmysle štúdie uskutoční na Solinkách vďaka financovaniu z prostriedkov prijatých ako náhradu za spoločenskú hodnotu vyrúbaných drevín:

„Výsadby sa uskutočnia do leta tohto roku na sídlisku Solinky, ak to dovolia klimatické podmienky. Pokiaľ by sa nestihlo vysadiť všetko do leta, dokončili by sa výsadby na jeseň. Peniaze na výsadbu drevín budú použité zo spoločenskej hodnoty drevín, ktoré sú viazané v zmysle zákona č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny práve na takéto účely,“ spresnil hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík.

Radnica chce podľa jeho slov zrealizovať aj ďalšie výsadby: „Plánujeme uskutočniť po meste líniové výsadby a to v rámci dotácie z Nórskych fondov, kde je navrhnutých asi 600 stromov. Výsadby plánujeme aj na základe podnetov občanov a v rámci bežnej údržby na miestach, kde po výruboch vzniknú vhodné plochy na výsadbu drevín,“ uzavrel hovorca.

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu