Desať najväčších príjemcov prvej pomoci v Žilinskom kraji za rok 2020 získalo vyše 21 miliónov eur


Foto: Desať najväčších príjemcov prvej pomoci v Žilinskom kraji za rok 2020 získalo vyše 21 miliónov eur

Desiatim najväčším žiadateľom v Žilinskom kraji vyplatili za uplynulý rok v rámci projektu “Prvá pomoc” sumu 21 253 117 eur, vyplýva to z údajov, ktoré v kumulatívnej forme zverejnila nezisková organizácia Transparency International Slovensko. Dáta získali na základe žiadosti podľa zákona, keďže príslušné rezorty ich nezverejňujú.

Prvú pomoc, prvú pomoc plus a prvú pomoc plus plus koordinuje Úrad práce sociálnych vecí a rodiny. „Tieto dáta si budeme pýtať a zverejňovať každý mesiac dovtedy, kým to aktívne nezačne robiť štát. Ak oficiálne dáta podľa vás nesedia alebo tam vidíte niečo podozrivé, napíšte nám alebo kontaktujte príslušné rezorty,“ uviedli zástupcovia Transparency.

O podporu v projekte požiadalo za minulý rok viac ako 123-tisíc subjektov, tým bolo vyplatených spolu viac ako 857 miliónov eur. Najväčším príjemcom pomoci je v Žilinskom kraji výrobný závod Kia Motors Slovakia z Tepličky nad Váhom. Druhá priečka patrí strojárenskému podniku Schaeffler Kysuce a tretia Tatry mountain resorts, ktorá patrí k lídrom v cestovnom ruchu.

V najdotovanejších desiatich podnikoch sa nachádzajú okrem tých z automobilového segmentu a cestovného ruchu aj dolnokubínska firma Miba Sinter Slovakia s.r.o. (Kovovýroba a hutníctvo) či Panasonic Industrial Devices Slovakia v Tvrdošíne. Rebríček uzatvára výrobný závod dánskej značky Ecco v Martine.


SpoločnosťVýška podporyOkresZameranie
KIA Motors Slovakia s.r.o.5 47 5462ŽilinaAutomobilový priemysel
Schaeffler Kysuce, spol. s r.o.5 039 070Kysucké Nové MestoStrojárstvo
Tatry mountain resorts, a.s.3 576 527Liptovský MikulášCestovný ruch a gastro
Mobis Slovakia s.r.o.1 981 319ŽilinaAutomobilový priemysel
Miba Sinter Slovakia s.r.o.1 184 658Dolný KubínKovovýroba a hutníctvo
TRIM LEADER, a.s.1 003 677MartinAutomobilový priemysel
Panasonic Industrial Devices Slovakia s.r.o.860 288TvrdošínElektrotechnika
OMNIA KLF, a. s.842 838Kysucké Nové MestoKovovýroba a hutníctvo
Grand hotel Permon, s.r.o.677 431Liptovský MikulášCestovný ruch a gastro
ECCO Slovakia, a.s.611 847MartinOdevy a obuv

Suverénne najväčšími príjemcami pomoci v rámci projektu sú VOLKSWAGEN SLOVAKIA v Bratislave so sumou 18 127 615 eur a U. S. Steel Košice so sumou 17 757 243 eur. Od začiatku mesiaca je spustená už tretia fáza projektu pod názvom “Prvá pomoc plus plus, v rámci ktorej došlo k navýšeniu finančných limitov príspevkov.

Zároveň sa Prvá pomoc ++ čelí na 6 opatrení, možnosť čerpania je zatiaľ predĺžená do konca júna 2021. Okrem toho sú k dispozícii programy na dotáciu nájomného pre zatvorené prevádzky, a podporu subjektov v cestovnom ruchu a kultúre.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu