Lúku na VD Žilina zničili vandali jazdením, vodohospodári budú analyzovať zabezpečenie priehrady


Foto: Lúku na VD Žilina zničili vandali jazdením, vodohospodári budú analyzovať zabezpečenie priehrady Foto: čitateľ

Nepovolené jazdenie po lúkach je v okolí Žiliny takmer pravidelným úkazom, na porušovateľov ochrany prírody a nepovolené vjazdy dohliadajú aj správcovia národných parkov či polícia. V minulosti sa podarilo zaistiť štvorkolky v okolí Terchovej.

Samotné jazdenie spôsobuje plašenie živočíchov, poškodzovanie fauny a flóry, zvyšuje riziko erózie. Samostatnou kapitolou pri jazdení na turistických chodníkoch sú strety s návštevníkmi. Vyjazdené plochy sa v závere minulého týždňa objavili aj na Vodnom diele Žilina vedľa novopostavenej pumptrackovej dráhy.

Čitateľ nám poslal video, z ktorého vidieť poškodenie lúk v dôsledku jazdenia automobilom, podľa jeho odhadov k nemu došlo zrejme cez víkend:

„Podobné veci sa dajú nájsť aj v Zástraní od družstva k lesu a nad sedlom nad Kotrčinou Lúčkou po červenej značke. Žiaľ, teraz aj na Vodnom diele Žilina. Ľudia už nevedia, ako by sa zabávali,“ dodal čitateľ, ktorý nám video poslal.



Dolapiť páchateľa je v takomto prípade možné s pomocou kamier, tie však zatiaľ na Vodnom diele Žilina v tejto lokalite nie sú. Kamerový systém bude súčasťou pumptrackovej dráhy, dnes však ešte podľa vyjadrení mestskej polície nefunguje. Vandalizmus zaznamenáva aj Vodohospodárska výstavba, štátny podnik, ktorý je správcom lokality.

Už tento rok by ale mohlo dôjsť k zmenám. Nezávisle na incidente totiž budú vodohospodári v priebehu nasledujúceho mesiaca realizovať analýzu celkovej bezpečnosti, a to ako na objektoch Sústavy Vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros, tak aj Vodného diela Žilina. Na základe výsledkov dôjde k prehodnoteniu súčasných bezpečnostných opatrení:

„Výstupom bude návrh a následne realizácia konkrétnych opatrení, ktoré napomôžu napríklad aj s efektívnejším zamedzením vstupu nepovolených osôb na hrádzu VDŽ. Častým problémom na Vodnom diele Žilina sa, žiaľ, stalo aj poškodzovanie závor zo strany vandalov,“ odpovedali z kancelárie generálneho riaditeľa štátneho podniku Vodohospodárska výstavba.


 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu