AKTUÁLNE: Od pondelka bude karanténa povinná pre všetkých, ktorí prídu na Slovensko


Foto: AKTUÁLNE: Od pondelka bude karanténa povinná pre všetkých, ktorí prídu na Slovensko Foto: ilustračné - KR PZ Žilina

Na dnešnej tlačovej konferencii oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí sprísnenie režimu na hraniciach, podľa jeho slov bude musieť od pondelka 15. februára každý cestovateľ po návrate domov podstúpiť karanténu. Jej trvanie bolo predĺžené na 14 dní. Vstupu na územie krajiny musí predchádzať vyplnenie formuláru eHranica.

„Najskôr na ôsmy deň bude môcť byť prichádzajúci objednaný na PCR test a pokiaľ tento test vyjde negatívny, na základe tohto výsledku bude môcť karanténu prerušiť. Obmedzenie bude platiť na všetkých cestovateľov z akejkoľvek krajiny,“ potvrdil minister Krajčí. Ak niekto nebude chcieť absolvovať karanténu v domácom prostredí, dostane možnosť využiť štátne zariadenie.

Pri krajinách mimo Európskej únie bude nutné preukázať sa negatívnym výsledkom testov. Pre pendlerov budú platiť výnimky. Každá pozitívna vzorka bude naďalej prešetrovaná na prítomnosť niektorej z mutácií, čo dá rezortu možnosť sledovať bezpečnostnú situáciu po príchode na Slovensku. 

Opatrenie bude vydané vyhláškou a zatiaľ bude platiť do konca februára, následne sa rozhodne ďalej podľa epidemiologickej situácie. Do 15. februára nie je nutné absolvovať izoláciu v prípade, že sa pri vstupe na územie krajiny osoba preukáže negatívnym výsledkom testu, vykonaným na Slovensku, v Českej republike alebo Rakúsku. 


Minister Krajčí nevylúčil, že vďaka vyplneným formulárom eHranica s mobilným číslom budú pre kontrolu dodržiavania izolácie využívané dáta od mobilných operátorov. 

Aktuálny stav situácie v Žilinskom kraji nájdete aj na www.zilinak.sk/covid

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu