Prvá etapa rekonštrukcie železnice medzi Kraľovanmi a Ľubochňou bola ukončená, druhá začne tento rok


Foto: Prvá etapa rekonštrukcie železnice medzi Kraľovanmi a Ľubochňou bola ukončená, druhá začne tento rok Foto: Ministerstvo dopravy SR

Medzi obcami Kraľovany (okres Dolný Kubín) a Ľubochňa (okres Ružomberok) prebiehajú od augusta minulého roka práce na modernizácii železničnej trate. Stavba napreduje veľkými krokmi, prvá etapa modernizácie bola ukončená ešte v decembri, druhá etapa je plánovaná na tento rok.

„Komplexná rekonštrukcia trate v blízkosti Kraľovianskeho meandra zahŕňa aj budovu železničnej stanice v Stankovanoch, ktorá bola ako súčasť Košicko - bohumínskej železnice uvedená do prevádzky ešte v roku 1871 ako strážny domček a ako „Strážny dom“ je vedená aj v zozname národných kultúrnych pamiatok,“ spresňuje Ministerstvo dopravy a výstavby SR.

Predmetom rekonštrukcie bude samotná budova, fasáda, strecha, obnova pôvodných okien a vonkajších dverí na budove, rekonštrukcia inžinierskych sietí, práce v interiéri budovy, zabezpečenie informačného a orientačného systému pre cestujúcich ale aj vybudovanie stojiska na bicykle v blízkosti budovy.


Predpokladané celkové náklady tejto stavby sú vyčíslené na sumu viac ako 10-miliónov eur bez DPH. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú túto stavbu financovať z vlastných zdrojov. 

Súčasný stav trate je podmienený vekom a materiálmi železničného zvršku z roku 1981. Zemné teleso trate bolo naposledy rekonštruované v tom istom roku. Rekonštrukciou sa dosiahne vyšší kvalitatívny štandard osobnej i nákladnej dopravy, zaistenie bezpečnosti železničnej dopravy a taktiež zníženie rozsahu údržby.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Ministerstvo dopravy SR