Aká je funkcia rúšok a respirátorov, aké sú medzi nimi rozdiely a kedy je lepšie použiť respirátor?


Foto: Aká je funkcia rúšok a respirátorov, aké sú medzi nimi rozdiely a kedy je lepšie použiť respirátor? Foto: ilustračné / pixabay.com

Postupne si čoraz viac ľudí kladie otázku, či má význam nosiť iba bavlnené alebo jednorazové rúška, prípadne radšej respirátory a ako dokážu jednotlivé typy pomôcť v ochrane proti vírusu SARS-CoV-2. Úrad verejného zdravotníctva SR preto zodpovedal niekoľko najčastejších otázok a ozrejmil rozdiely medzi jednotlivými typmi ochrany dýchacích ciest.

Rúška poskytujú čiastočnú ochranu, ich hlavnou funkciou je vytvoriť jednoduchú bariéru a zabrániť tak rozptýleniu malých kvapôčok z tela chorého na ostatných v jeho blízkosti. Nasadeným rúškom teda nechránite seba, ale chránite svoje okolie. Táto funkcia však nie je splnená, ak rúško nenosia všetci.

Respirátory (FFP2/FFP3) spĺňajú prísnejšie kritériá ako ochranné rúška. Ich hlavnou funkciou je zabezpečenie utesnenia s tvárou. Fungujú na princípe filtrovania vzduchu, ktorý človek vdychuje a zachytávajú z neho škodliviny. Úlohou respirátora je teda zabrániť vstupu škodlivých látok do dýchacieho systému zdravého človeka. 

Klasické látkové rúško

Štandardné rúško (látkové alebo jednorazové) je naďalej efektívnou ochranou, ak sa používa správne. Pri jeho nosení je potrebné mať zakryté ústa aj nosové dierky, nie mať ho pod bradou alebo pod nosom. Predovšetkým je potrebné rúško vymieňať, keď je navlhnuté alebo znečistené a manipulovať ním len prostredníctvom gumičiek. Rúško nemá cez ústa a nos voľne visieť, má priliehať k pokožke, aby vzduch neunikal po stranách mimo bariéry rúška.

V čom spočíva výhoda FFP2 respirátorov?

FFP2 masky bez výdychového ventilu poskytujú filtráciu vdychovaného aj vydychovaného vzduchu. Používajú sa najmä profesionálnymi skupinami, ktoré prichádzajú do priameho, úzkeho a opakovaného kontaktu s chorými infekčnými osobami. Tieto masky majú však filtračnú životnosť a mali by sa po niekoľkých hodinách vymeniť.

Veľkou výhodou respirátorov je to, že dobre priliehajú na tvár a samotný dizajn už používateľa prirodzene navádza nasadiť si masku správne a zbytočne sa jej nedotýkať. Tým sa výrazne znižuje riziko kontaminácie rúk, ako aj samotného respirátora.

Mali by sme vymeniť bežné rúška za FFP2 respirátory?

V súčasnosti sa odporúča používať ktorýkoľvek z rôznych typov ochrany dýchacích ciest, avšak za predpokladu správneho používania. Respirátor má väčšiu účinnosť ako bežné či jednorazové rúško, pokiaľ ale osoba, ktorá ho nosí, nedodržiava dostatočný odstup a dôslednú hygienu a dezinfekciu rúk, jeho ochrana pre nakazením nie je efektívna.

V akých situáciách môže byť FFP2 respirátor vhodnejší než rúško?

Použitie FFP2 respirátorov možno odporučiť v situáciách s vyšším rizikom infekcie - ak sa človek ocitá v spoločnosti väčšieho počtu ľudí dlhší čas v uzavretom priestore. Ako príklad možno uviesť cestu taxíkom či hromadnou dopravou alebo návštevu rušných predajní či prevádzok služieb (pošta, banka a pod.).

Pokiaľ má respirátor výdychový ventil, je potrebné ho naviac prekryť chirurgickým rúškom.

„Osobám, ktoré z povahy svojej práce prichádzajú do kontaktu s inými ľuďmi často aj počas pandémie, odporúčame častú výmenu rúšok, respektíve prekrytie tváre takými pomôckami, ktoré umožnia dlhodobejšie použitie bez nutnosti výmeny rúška (FFP2 a FFP3 respirátory),“ uvádza Úrad verejného zdravotníctva SR.


Ako si mám nasadiť respirátor?

Správne nasadený respirátor zakrýva nos aj ústa a prilieha ku tvári po celom svojom obvode. Kovová svorka, ktorú obsahuje, má byť nasadená na nose.  Vytvarujte si ju po nasadení prstami tak, aby sa dotýkala pokožky nosa a líc. Gumičky respirátora zatiahnite za uši. V prípade, ak máte respirátor s gumičkami okolo hlavy - natiahnite si ich obidve tak, aby bola jedna nad ušami a druhá pod nimi. Viac detailov k noseniu a výberu respirátoru sa dočítate tu.

Musím dodržiavať ostatné opatrenia, ak mám správne nasadené rúško/respirátor?

Aj v prípade dôkladného prekrytia horných dýchacích ciest je potrebné dodržiavať všetky ostatné zásady - dostatočný sociálny odstup, časté nárazové vetranie priestorov, umývanie a dezinfekciu rúk, dôsledné rešpektovanie platných opatrení v uznesení vlády a vo vyhláškach, ktoré sú nastavené tak, aby znižovali mobilitu a stretávanie sa ľudí.

Mám nosiť dve rúška naraz, ak sa chcem lepšie chrániť a nemám respirátor?

„Na nosenie dvoch rúšok naraz v súčasnosti existujú rôzne názory, pričom argumenty v prospech dvojitého rúška sú zatiaľ zväčša v teoretickej rovine. Ak sú rúška jednorazové, alebo z husto tkanej bavlny a sú obe nasadené správne, pravdepodobne poskytujú väčšiu ochranu pred šírením nového koronavírusu, pretože dochádza k ďalšej filtrácii častíc,“ spresňuje ÚVZ SR.

Ak sú masky nasadené nesprávne a vzduch uniká po ich okrajoch, sú znečistené alebo vyrobené z nekvalitného materiálu, ani dvojitá ochrana nemusí byť efektívna.

Aký je účel nosenia rúšok a respirátorov?

Hlavnou úlohou rúšok je však zachytávať kvapôčky s vírusom a tým zabrániť šíreniu nákazy z infikovanej osoby na ostatných. Vírus SARS-CoV-2 môže do tela prenikať aj sliznicou oka, čiže sa nemožno spoliehať na ochranu iba pomocou zdvojeného rúška. Z tohto dôvodu je dôležité najmä dodržiavanie odstupu od iných osôb.

Ak sa chcete lepšie chrániť, v prvom rade sa zamerajte na dodržiavanie odstupu od iných ľudí a v spoločnosti mimo vašej domácnosti trávte iba nevyhnutné minimum času. Často pritom nárazovo vetrajte. Ak nemáte respirátor, noste kvalitné jednorazové či bavlnené rúško s dvomi či tromi vrstvami látky, ktoré dobre prilieha na pokožku vašej tváre a pohodlne prekrýva vaše ústa aj nos.

Nepoužívajte jednorazové rúška dlhšie, ako je určené výrobcom. Štandardne je stanovená doba použitia na maximálne 8 hodín. Rovnaké pravidlo platí aj pre respirátory, doba použitia však môže byť o niekoľko hodín dlhšia, narozdiel od rúšok.

Aj bavlnené rúška majú svoju dobu použitia, avšak, tieto je možné sterilizovať napríklad praním vo vriacej vode s následným prežehlením. Pri šetrnom spôsobe dezinfekcie rúško vydrží aj niekoľko mesiacov.

Najlepšia voľba medzi klasickými rúškami je bavlnené rúško so strieborným filtrom. Vďaka strieborným vláknam, ktoré majú antibakteriálny efekt, chránite nielen seba ale aj okolie pred šírením kvapôčkovej infekcie.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR