AKTUÁLNE: Od pondelka začína platiť COVID automat, britskú mutáciu má 74 percent


Foto: AKTUÁLNE: Od pondelka začína platiť COVID automat, britskú mutáciu má 74 percent

Na dnešnom tlačovom vyhlásení predstavili premiér Igor Matovič, minister financií Eduard Heger a minister zdravotníctva Marek Krajčí nový spôsob, akým budú prijímané nové opatrenia. Pravidlá postupu v najbližších týždňoch a mesiacoch má určovať dnes schválený COVID automat.

Podľa Matoviča má dnes približne tri štvrtiny Slovenska s koronavírusom jeho britskú mutáciu, ktorá je agresívnejšia. K číslu dospeli po pretestovaní všetkých pozitívne určených vzoriek zo stredy špeciálnym testom. Vyšetrených bolo 1 962 vzoriek.

„Rozhodli sme sa, že podmienka testu nie staršieho ako 7 dní bude vyžadovaná až od stredy 10. februára. Síce budeme diferencovať jednotlivé regióny, ale len podľa platnosti testu. Celá krajina je v čiernej zóne, avšak pokiaľ je región v lepšej farbe, nemusí mať do zamestnania periodicitu testovania každých 14 dní, prípadne 21 dní,“ doplnil minister Krajčí.

Podľa jeho slov by pri stopercentnej prevalencii britskej mutácie bolo reprodukčné číslo aj pri maximálnom lockdowne na úrovni 1,2, na Slovensku aktuálne toto číslo odhadol na hodnotu 1. Pri uvoľnení opatrení by mohlo dôjsť k explózii, čo je podľa ministra dôvodom pre sprísnenie opatrení COVID automatu.

 

Najviac 7 dní starý test je nutné mať v Žilinskom kraji pri ceste do práce a pri samotnom výkone práce v okresoch Bytča, Dolný Kubín a Martin. Prevalencia agresívnejšej mutácie v našom kraji je približne 49 percent.


V Žilinskom kraji je prevalencia nebezpečnejšieho kmeňa o niečo nižšia ako je celoslovenský priemer. Zdroj: Facebook

Sledujte tlačovú koferenciu 

 

 

 

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu