Závod Kia pri Žilina vyrobil v roku 2020 o 22 percent menej automobilov


Foto: Závod Kia pri Žilina vyrobil v roku 2020 o 22 percent menej automobilov Foto: Ilusustračné - Kia Motors Slovakia

Výrobný závod Kia Motors Slovakia v Tepličke nad Váhom pri Žiline vyprodukoval za uplynulý rok celkovo 268 200 automobilov, oproti rekordnému roku 2019 to predstavuje pokles výroby o 22 percent. Elektrifikované modely tvorili takmer pätinu výroby, najväčším exportným trhom zostala Veľká Británia, pred Rusko sa dostalo Nemecko.

Viac ako polovicu (54 %) vyrobených automobilov v roku 2020 tvoril model Sportage, zostatok pripadá na Ceed. Najvyrábanejšia bola klasická päťdverová karosárska verzia tesne nasledovaná crossoverom XCeed. Elektrifikované modely Ceed Sportswagon PHEV a XCeed PHEV tvorili takmer 8 % a mild hybridné verzie modelov Sportage a Ceed predstavovali 11,9 % všetkých vyrobených vozidiel.

„Máme za sebou náročný rok 2020. Aj napriek všetkým ťažkostiam a nástrahám sa nám podarilo vyrobiť 268 200 vozidiel a takmer 275 tisíc motorov. Som veľmi rád že aj novinky ako crossover XCeed a elektrifikované plug-in hybridné modely si našli svojich priaznivcov. Zákazníci oceňujú vysokú kvalitu a spoľahlivosť automobilov vyrobených v Kia Motors Slovakia. Verím, že celková situácia sa v roku 2021 zlepší, budeme pokračovať v investíciách s cieľom zlepšiť našu konkurencieschopnosť,“ uviedol Seok Bong Kim, prezident Kia Motors Slovakia.

V spolupráci s odborármi by radi stabilizovali zamestnanosť

Počas uplynulého roku museli všetky sektory ekonomiky čeliť lokálnym aj globálnym problémom, tie sa podpísali aj na výrobe v závode pri Žiline. Vedenie Kia Motors Slovakia a výbor odborovej organizácie ZO OZ KOVO Kia sa dohodli na spolupráci, ktorej cieľom je stabilizovať zamestnanosť, zabezpečiť bezpečné pracovné prostredie a udržať konkurencieschopnosť továrne. 

Cieľom je aj úspešná transformácia pri napĺňaní environmentálnych štandardov či implementácii priemyslu 4.0. Investície a modifikácie výrobných liniek boli realizované aj v roku 2020 vo viacerých výrobných halách. Počas pravidelnej zimnej odstávky sa vďaka inštalácii robotov zvýšila automatizácia na lakovni a bola realizovaná úprava liniek na zvarovni.


Hlavným cieľom investícii bolo zvyšovanie konkurencieschopnosti, modernizácia výrobného procesu, znižovanie nákladov a zvyšovanie efektivity výroby. Počas štyroch mesiacov sa na motorárni 2 uskutočnila dlhodobo plánovaná modifikácia liniek. Išlo o investíciu v objeme viac ako 70 miliónov eur, vďaka ktorej Kia Motors Slovakia vyrába od jesene 2020 benzínové agregáty novej generácie.

Rastie podiel benzínových motorov

V roku 2020 vyrobila Kia Motors Slovakia celkovo takmer 275 tisíc motorov, v medziročnom porovnaní to predstavuje pokles takmer 37 percent. Podiel benzínových motorov neustále rastie a dosiahol hodnoty 57 percent. Takmer polovica vyrobených hnacích jednotiek bola použitá do automobilov vyrobených v Tepličke nad Váhom.

Do sesterského závodu Hyundai Motor Manufacturing Czech putovalo približne 42 % vyrobených motorov. Zostávajúce vyrobené agregáty boli exportované do sesterských závodov v Turecku a Indii. Výraznejšie zmeny Kia Motors Slovakia nezaznamenala medzi krajinami kam najviac exportuje svoje automobily.

Najčastejšie v minulom roku smerovali vozidlá do Veľkej Británie nasledovalo Nemecko, Rusko, Španielsko a Poľsko. Do rebríčka desiatich najväčších exportných krajín sa dostalo aj Turecko, kam bolo vyvezených dvaapolkrát viac automobilov ako v predchádzajúcom roku. Na domácom Slovenskom trhu zostalo necelých 5 tisíc vyrobených automobilov Sportage a Ceed.

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: KMS