Nebezpečný odpad z odberových miest likvidujú pre župu špecialisti, ceny počas krízy narástli


Foto: Nebezpečný odpad z odberových miest likvidujú pre župu špecialisti, ceny počas krízy narástli Foto: ilustračné - Mesto Žilina

Od polovice novembra prevádzkuje Žilinský samosprávny kraj desať mobilných odberových miest (MOM), likvidáciu vzniknutého nebezpečného biologického odpadu zabezpečuje zmluvne externá spoločnosť. Župa okrem vlastných MOM pomáha s chodom miest pre odber aj niektorým obciam.

Samospráva prevádzkuje mobilné odberové miesta v Žilinskom kraji v zdravotných centrách v Bytči, Turzovke, v Kysuckom Novom Meste, v Liptovskom Mikuláši a v Liptovskom Hrádku. Ďalšie sa nachádzajú v troch krajských nemocniciach a jednej poliklinike.

Biologicky kontaminovaný odpad musí byť spracovaný podľa zákona o odpadoch. Platničky, tampóny či rukavice kontaminované krvou musí preto odviesť a zneškodniť špecializovaná firma, ktorá má oprávnenie a koncesnú listinu na vykonávanie živnosti v oblasti nakladania s odpadmi. Potenciálne infikované materiály nesmú skončiť v komunálnom odpade.

„Odpad z pracovísk sa zbiera denne a separovane. Biologicky kontaminovaný odpad sa skladuje vo vyhradenom priestore najviac 7 dní, v priestore vybavenom chladiacim zariadením najviac 14 dní, o čom sa vedie písomná evidencia. Je potrebné dbať, aby nedochádzalo k jeho zneužitiu, odcudzeniu a aby k nemu nemali prístup nepovolané osoby napríklad deti, narkomani a podobne,“ odporúča k spracovaniu použitého materiálu Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Ceny narástli aj o sto percent

Žilinská župa si na odvoz a likvidáciu odpadu najala spoločnosť FCC Slovensko za sumu 23 940 eur, tie by mali pokryť zlikvidovanie necelých troch ton vyprodukovaného odpadu:

„Predpokladaný objem odpadu je približne 150 kilogramov týždenne zo šiestich mobilných odberových miest po dobu trvania 19 týždňov. To znamená 2 850 kg odpadu vrátane zvozu zo všetkých MOM v rámci Žilinského kraja,“ spresnila hovorkyňa župy Martina Remencová.

Firmu vybrala samospráva na základe prieskumu trhu. Podľa hovorkyne však dochádza uprostred krízy k nárastu cien, za ktoré sú poskytovatelia ochotní odpad likvidovať.

„Od začatia funkčnosti odberových miest musíme konštatovať, že dopyt po službe, ktorú poskytujú spoločnosti venujúce sa likvidácii odpadu, významne zvýšili ceny. V priebehu polroka až o sto percent. V rámci procesu obstarávanie boli oslovené štyri spoločnosti a len jedna predložila ponuku. Opakovane overujeme ďalšie subjekty o možnosť zníženia nákladov na likvidáciu odpadu,“ uzavrela Remencová.


 

 

 

 

 

 

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu