Žena podala trestné oznámenie po tom, ako ju v Žiline neobslúžili bez rúška, od hygieny dostala pokutu


Foto: Žena podala trestné oznámenie po tom, ako ju v Žiline neobslúžili bez rúška, od hygieny dostala pokutu Foto: ilustračné / pixabay.com

Nariadenie o nosení rúšok v interiéri platí na Slovensku od minulého roka, v jeseni sa v Žiline objavil prípad, kedy v jednej z prevádzok obchodného domu odmietli obslúžiť zákazníčku z dôvodu neprekrytia horných dýchacích ciest.

Ženu obsluha stánku s čerstvými mixovanými nápojmi odmietla obslúžiť, tá sa rozhodla podať trestné oznámenie na prevádzku. Oznámenie vykonala v Kysuckom Novom Meste, odkiaľ bolo odstúpené do Žiliny. Namiesto prevádzky však prišiel peňažný trest samotnej oznamovateľke, a to od hygieny. 

Vo veci rozhodoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Čadci: „Obvinená sa uznáva vinnou zo spáchania priestupku na úseku verejného zdravotníctva podľa § 56 ods. 1 písm. f) zák. č. 355/2007 Z.z., ktorého sa dopustila dňa 08.10.2020 o 18:15 h. tým, že ako osoba porušila opatrenia nariadené Úradom verejného zdravotníctva Slovenskej republiky,“ uvádza sa v rozkaze .


Pochybila zákazníčka, nie prevádzka

Za spáchaný priestupok bola mladej žene uložená pokuta vo výške 60 eur, ktorú je povinná zaplatiť do 30 dní od vydania rozhodnutia. Regionálni hygienici v odôvodnení popisujú, že nedošlo k pochybeniu zo strany prevádzky, ale k porušeniu opatrenia samotnou oznamovateľkou.

Pracovníčka prevádzky ženu upozornila na povinnosť dodržiavať opatrenie zverejnené na vstupných dverách obchodného centra, tá však výzvu nerešpektovala. „Výška uloženej pokuty je na úvahe správneho orgánu, v danom prípade zohľadňuje súčasnú situáciu a z toho dôvodu je uložená na dolnej hranici, čím je naplnený sankčný aj preventívny účel,“ píše sa v závere rozhodnutia RÚVZ v Čadci.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu