Štatistiky z testovania v Dolnom Kubíne mestu nesedia, požiadali vládu o poskytnutie dát


Foto: Štatistiky z testovania v Dolnom Kubíne mestu nesedia, požiadali vládu o poskytnutie dát Foto: Ilustračné - FB Mesto Dolný Kubín

Jedným z prekvapivých výsledkov celoštátneho skríningu bola miera pozitivity v okrese Dolný Kubín, ktorá sa výrazne líšila oproti prezentovaným dátam bez posledného dňa zo strany vlády. Dolnokubínčania vďaka avizovanej miere pozitivity 1,06 percenta skončili medzi “horšími” okresmi a testovanie si budú musieť zopakovať pre prípad, že by chceli využívať výnimky v sprísnenom lockdowne. 

Primátor Dolného Kubína Ján Prílepok zverejnil tabuľku s prehľadom vykonaných testov v jednotlivých obciach a odberných miestach v samotnom meste. Zdrojové údaje pochádzajú z Okresného úradu v Dolnom Kubíne a aj keď nemusia byť úplné, celková miera pozitivity sa pohybuje pod jedným percentom: 

„Informácie, ktorými v tejto chvíli disponujeme, hovoria o 22 200 testovaných osobách v našom okrese a o priemernej pozitivite na úrovni 0,8%. V rámci mesta Dolný Kubín bol priemer len na úrovni 0,52%, a v okolitých obciach celého okresu sa taktiež vôbec nelíšil a bol na úrovni 0,54%. Vyššie čísla boli podľa zverejnených údajov iba vo firmách a mobilných odberových miestach, avšak aj po ich započítaní sa celkový priemer posunul len na 0,805%. Preto bol pre nás veľkým prekvapením avizovaný  výsledok 1,06%,“ vysvetľuje primátor.

Účasť koreluje s celoslovenským priemerom

Aj keď v tabuľke nemusia byť uvedené všetky mobilné odberové miesta (MOM), skokový nárast prekvapil aj predstaviteľov samosprávy. Takmer 40-tisícový okres by pri otestovaní niečo málo vyše 22 000 obyvateľov vykázal účasť na úrovni približne 55 percent, čo korešponduje s celoslovenským priemerom, keďže do testovania sa z počtu približne 5,45 miliónov obyvateľov zapojili necelé tri milióny. 


Výsledky skríningu po jednotlivých obciach a mestách. Zdroj: Ján Prílepok

Dramatickú zmenu by tak mohla vyvolať výrazne vyššia účasť v okrese na Orave alebo výrazne vyššia miera pozitivity na niektorom z mobilných odberových miest, ktoré nie sú započítané v tabuľke okresného úradu. Ak by to tak bolo, predstavuje to problém s lokálnym ohniskom, ktoré samospráva nepozná:

„Pokiaľ sa nejedná vyslovene o chybu, znamenalo by to, že máme v našom okrese malé, ale silné ohnisko nákazy, o ktorom momentálne nie sme informovaní a nemôžeme tak vykonať žiadne kroky, ktorými by sme nepriaznivú situáciu pomohli eliminovať a ochrániť tak zdravie našich obyvateľov. Na základe uvedeného sme sa obrátili aj na kompetentných s prosbou o poskytnutie detailných informácií, aby sme mohli podniknúť potrebné opatrenia a chrániť tak obyvateľov celého okresu,“ doplnil primátor mesta Dolný Kubín Ján Prílepok.

Dolnokubínsky primátor zároveň vyjadril rozčarovanie zo zverejňovania neúplných výsledkov deň vopred, ktoré pociťuje značná časť spoločnosti: „Od vlády by sme uvítali rovnako podrobnú štatistiku, akú nám poskytol okresný úrad. A tiež by bolo vhodné neuverejňovať čiastkové výsledky, ktoré vnášajú do spoločnosti významnú mieru neistoty,“ uzavrel Prílepok.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu