Do žilinskej nemocnice sa prišli opakovane otestovať dvaja muži, ktorým už vyšiel pozitívny test


Foto: Do žilinskej nemocnice sa prišli opakovane otestovať dvaja muži, ktorým už vyšiel pozitívny test Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline

Počas uplynulého víkendu prebiehalo na Slovensku celoplošné skríningové testovanie. V okrese Žilina preukázalo  pozitivitu na úrovni 0,71 percenta, čo znamená, že od 3. februára 2021 budú u nás opatrenia voľnejšie.

V troch okresoch Žilinského kraja stúpla pozitivita nad rozhodujúcu hodnotu 1,01 percent, a preto tam budú aj po 2. februári platiť sprísnené opatrenia. Ide o o okresy Bytča (1,27%), Dolný Kubín (1,06%) a Liptovský Mikuláš (1,14%). Najmenej nakazených bolo v okresoch Tvrdošín (0,33%), Námestovo (0,64%) a Čadca (0,65%).

Tak ako v októbri minulého roka, aj po poslednom celoplošnom testovaní sa objavili prípady, kedy si ľudia chceli test zopakovať a zistiť, či sú skutočne pozitívni. Žilinská nemocnica eviduje dva prípady takéhoto nezodpovedného správania.

„Žiaľ, včera sme sa stretli s veľmi nepríjemnou situáciou, ktorú už vyšetruje Polícia Slovenskej republiky. V dvoch prípadoch prišli do nášho mobilného odberového miesta pre antigénové testy COVID-19 pacienti, ktorí si chceli “len overiť” víkendový pozitívny antigénový test,“ spresňuje FNsP Žilina na sociálnej sieti.


Opakovaný test oboch osôb vyšiel opäť pozitívne, pracovníci na odbernom mieste sa až následne dozvedeli o tom, že sa testujú opätovne. Títo muži tak vedome ohrozili ďalších ľudí čakajúcich na testovanie a zároveň zbytočne zvýšili riziko nakazenia aj pre zamestnancov nemocnice.

„Žiadame všetkých, aby sa správali zodpovedne k svojmu okoliu a nepokúšali sa “hrdinsky” hľadať senzácie, ktoré si zavesia na svoje sociálne siete. Táto senzácia totiž skončí nepríjemne len pre samotných mužov, ktorí sa svojím konaním ešte aj sami “pochválili”,“ dodáva nemocnica.

Odporúčania pri pozitívnom výsledku testu

  • Musíte zostať v DOMÁCEJ IZOLÁCII a ostatní členovia spoločnej domácnosti v KARANTÉNE (aj keď boli pri aktuálne prebiehajúcom testovaní negatívni)
  • Informujte o pozitivite Vášho všeobecného lekára (v prípade detí všeobecného lekára pre deti a dorast), alebo lekára miestne príslušného VUC, ak Váš lekár nie je k dispozícii
  • Už pri miernych klinických príznakoch bezodkladne telefonicky kontaktujte svojho príslušného všeobecného lekára, dohodnite sa na ďalšom postupe a dodržujte jeho pokyny, najmä ohľadom liečby
  • Ak máte závažné príznaky: opakované vzostupy teploty nad 39 st.C, ťažkosti s dýchaním, tlak alebo bolesť na hrudníku, volajte záchrannú zdravotnú službu - č. 155
  • Informujte o svojej pozitivite všetky osoby, s ktorými ste boli v úzkom kontakte 2 dni pred odberom výteru z nosohltana (alebo pre začiatkom klinických príznakov, ak tieto vznikli ešte pred odberom). Všetky kontakty musia ostať v karanténe (aj v prípade negatívneho výsledku v čase práve prebiehajúceho testovania) 10 dní od kontaktu s Vami. Za úzky kontakt sa považuje osobný kontakt dlhší ako 15 minút vo vnútornom priestore.
  • Vaša domáca izolácia trvá minimálne 10 dní od odberu na COVID-19, pokiaľ sa v posledných troch dňoch tejto doby nevyskytol ani jeden z klinických príznakov ochorenia (teplota, kašeľ, dýchavičnosť, strata čuchu, chuti….). O konečnej dĺžke karantény rozhodne Váš všeobecný lekár.
  • Karanténa osôb žijúcich s Vami v spoločnej domácnosti trvá po celú dobu Vašej izolácie. (Odporúčame im prihlásiť sa na testovanie prostredníctvom web-stránky korona.gov.sk link: https://www.old.korona.gov.sk/covid-19-patient-form.php, najskôr 5. deň od kontaktu s Vami. Aj v prípade negatívneho výsledku však ostávajú v karanténe počas celej doby Vašej izolácie).
  • Ak ste COVID-19 pozitívny, Vy ani osoby žijúce s Vami v spoločnej domácnosti a Vaše úzke kontakty nesmiete opustiť miesto, kde ste sa rozhodli zdržiavať počas izolácie a karantény okrem: prípadu núdze, pri potrebe základnej zdravotnej starostlivosti. Nesmiete: chodiť na verejné miesta, kultúrne spoločenské a športové udalostí, ani sa zúčastňovať súkromných akcií (rodinné oslavy, a pod. s výnimkou pohrebov), používať hromadnú dopravu alebo taxík, nikoho navštevovať, prijímať návštevy.
  • Vstup do domu/bytu, kde ste v izolácii, majú len: osoby, ktoré tam bývajú, poskytovateľ zdravotnej starostlivosti v prípade potreby.
  • Ak bývate v rodinnom dome, môžete ísť do svojej súkromnej záhrady alebo na dvor. Ak bývate v byte, môžete ísť na súkromný balkón.
  • V prípade, že potrebujete kúpiť potraviny, iný tovar a lieky, požiadajte inú osobu o pomoc (ktorá nie je v karanténe), aby Vám doniesla nákup k Vašim vchodovým dverám.
  • Nákup si môžete objednať aj telefonicky alebo e-mailom. V prípade núdze môžete opustiť izoláciu pri zabezpečovaní nevyhnutných životných potrieb s prekrytými hornými dýchacími cestami respirátorom FFP2 a dodržaním hygieny rúk

Viac informácií získate na stránkach www.korona.gov.sk a www.uvz.sk.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline