Celoplošný skríning v nemocnici v Žiline odhalil 1 percento pozitívnych


Foto: Celoplošný skríning v nemocnici v Žiline odhalil 1 percento pozitívnych Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline (FNsP) sa v priebehu 18. až 26. januára 2021 zapojila do celoplošného skríningu antigénovými testami COVID-19 a otestovala celkom 8 377 ľudí, z toho 87 s pozitívnym výsledkom. Miera pozitivity otestovaných vo FNsP Žilina tak dosiahla úroveň 1,04 percenta.

Žilinská nemocnica otestovala okrem 5 882 ľudí v rámci mobilných odberových miest na antigénové testovanie COVID-19 pre verejnosť aj 1 424 zamestnancov, 739 rodinných príslušníkov a 332 pacientov prijímaných alebo hospitalizovaných v zdravotníckom zariadení v danom období.

„Vzhľadom na veľký záujem o antigénové testovanie sme sa rozhodli naše mobilné odberové miesta ľuďom čo najviac sprístupniť a ešte minulý týždeň sme operatívne predĺžili ich prevádzku. Nad rámec štandardného času sme mimoriadne robili i počas víkendu, a to každý deň od rána až do 18-tej hodiny,“ informovala vedúca ošetrovateľskej starostlivosti FNsP Žilina Gabriela Tvrdá.

Najviac ľudí absolvovalo antigénový test v piatok 22. januára 2021: „V tento deň sme za desať hodín zrealizovali rekordný počet výterov – 1549. Najviac pozitívnych prípadov sme zase odhalili v pondelok 18. januára 2021. Z 501 otestovaných osôb na mobilnom odberovom mieste pre verejnosť išlo až o 20 ľudí, ktorých výsledok antigénového testu vyšiel pozitívny,“ priblížila G. Tvrdá. 


Priebežná miera pozitivity je v okrese Žilina 0,69 percent

Aj držitelia negatívneho výsledku by však naďalej mali dodržiavať všetky hygienicko-epidemiologické odporúčania a správať sa zodpovedne. Negatívny test neznamená, že pacient nie je infikovaný, môže byť v inkubačnej dobe ochorenia.

Antigénové testovanie COVID-19 v rámci mobilných odberových miest pre verejnosť prebieha od štvrtka 28. januára 2021 v štandardnom režime – v pracovné dni od 7.00 do 15.00 h (posledný odber o 14.45 h). Mobilné odberové miesto sa nachádza za pavilónom gynekológie a pôrodníctva (oproti záchytnému parkovisku pri Liečebni dlhodobo chorých).

Žilinská nemocnica poskytuje pacientom tiež možnosť objednať sa na presný termín prostredníctvom portálu www.korona.gov.sk a viac informácií získajte aj na www.fnspza.sk.  Z priebežných výsledkov skríningového testovania za obdobie 18. januára až 25. januára 2021 vyplýva, že miera pozitivity bez posledného dňa testovanie (26. januára) je v okrese Žilina na úrovni 0,69 percent.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina