Očkovanie je v 3. fáze otvorené pre seniorov nad 75 rokov už aj v Žiline


Foto: Očkovanie je v 3. fáze otvorené pre seniorov nad 75 rokov už aj v Žiline Foto: ilustračné - unsplash

Minister zdravotníctva Marek Krajčí dnes na sociálnej sieti informoval, že od dnešného dňa začína byť dostupné prihlasovanie na očkovanie pre seniorov vo veku nad 75 rokov. K dnešnému dňu bolo proti koronavírusu zaočkovaných viac ako stotisíc ľudí, otvorených je 37 vakcinačných centier.

„Máme už viac ako 100 000 zaočkovaných, otvorených 37 vakcinačných centier, funkčných 17 mobilných očkovacích tímov pre očkovanie seniorov v zariadeniach sociálnej starostlivosti. Hneď ako bude k dispozícii dosť vakcín, plánujeme v krajských mestách otvoriť aj veľkokapacitné očkovacie centrá. Každý týždeň zväčšujeme našu sieť a kapacity, zlepšujeme naše služby pre vás. Aj preto dnes otvárame očkovanie pre ďalšiu kategóriu ľudí, seniorov nad 75 rokov,“ uviedol Krajčí.

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline potvrdila začiatok očkovanie pre tretiu fázu, v priebehu najbližších dní budú otvorené termíny aj na budúci týždeň. Vakcinačné centrum FNsP Žilina sa nachádza v hlavnej budove polikliniky na 1. poschodí vľavo. 

„Potrebné je priniesť potvrdenie, že patríte do skupiny osôb, ktoré sa môžu aktuálne očkovať (potvrdenie od zamestnávateľa/občiansky preukaz/zdravotný záznam o ochorení a podobne. Antigénový alebo PCR test COVID-19 (nie starší ako 24 hodín) je odporúčaný, aktuálne však nie je povinný. V prípade seniorov a rizikových osôb odporúčame chrániť sa vyšším stupňom - minimálne respirátor FFP2. Pri osobách nevyhnutne vyžadujúcich sprievod je povolená maximálne jedna sprevádzajúca osoba,“ informuje nemocnica.

V tomto roku by malo prísť na Slovensko viac ako 15 miliónov nakontrahovaných vakcín, k tomu je podľa slov ministra predbežne objednaných ďalších 4,8 milióna vakcín od výrobcov, ktorí ich momentálne len klinicky testujú. Registráciu na očkovanie je možné vykonať už aj telefonicky prostredníctvom call centra rezortu zdravotníctva.


Na COVID-19 infolinke 0800 174 174 je možné okrem registrácie na očkovanie získať aj informácie k aktuálnym opatreniam či zmeniť termín testovania a očkovania. Rezort naďalej odporúča využitie registračného formuláru na očkovanie, ktorý môžu vyplniť aj príbuzní.  

Menu infolinky ministerstva zdravotníctva: 
(možnosti zaznejú po zavolaní) 

1 – informácie k aktuálnym opatreniam
2 – zmena v požiadavke na testovanie
3 – zmena v požiadavke na očkovanie
4 – registrácia na očkovanie (prioritne pre osoby 85+) 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu