Očkovanie na Slovensku je v druhej fáze, zaočkovať sa môžu už aj osoby nad 85 rokov


Foto: Očkovanie na Slovensku je v druhej fáze, zaočkovať sa môžu už aj osoby nad 85 rokov Foto: ilustračné

Očkovanie proti koronavírusu je aktuálne v druhej fáze, čo znamená, že nárok na očkovanie majú aj obyvatelia nad 85 rokov. Podmienkou pre prístup k očkovaniu je registrácia cez formulár, následne sú záujemcovia kontaktovaní a navigovaní ako postupovať ďalej. V prvej fáze boli podávané dávky vakcíny ľuďom, ktorí prichádzajú do styku s ochorením.

Aj keď momentálne očkujú osoby v druhej fáze, tie z prvej sa môžu stále prihlásiť a nechať zaočkovať. Týmto spôsobom bude systém fungovať aj pri otváraní ďalších fáz. To znamená, že ako niekto spadá do fázy s nižším číslom, môže sa dať zaočkovať aj pri otvorení ďalšej.

Na očkovanie postupne chodia seniori nad 85 rokov aj do žilinskej Fakultnej nemocnice s poliklinikou. „V sobotu som sprevádzala svojich rodičov vo veku 89 rokov na očkovanie proti Covidu 19 do žilinskej nemocnice. Chcem poďakovať všetkým, ktorí sa podieľajú na organizácii a všetkým zdravotníkom za ich vysokú profesionalitu a veľmi príjemný a milý prístup ku všetkým seniorom! Nečakali sme, išlo to plynule. Držím palce všetkým lekárom a sestričkám, aby vydržali!“ uviedla skúsenosti s očkovaním rodičov čitateľka Katarína.


Podľa jej slov boli obaja rodičia objednaní na čas krátko po deviatej a už do pol hodiny odchádzali domov: „Prišli sme pred deviatou, hneď sme šli na prvé poschodie. Všetko bolo označené šípkami a všade bol niekto z personálu, kto poradil. Vypísali sme dotazníky a postupovali do ambulancie, ale nikto nás nenaháňal. Naopak, vraveli, že máme byť v kľude.“

Ako sprevádzajúca osoba sa čitateľka dostala do ambulancie. Samotní zaočkovaní seniori nemali žiadne výrazné negatívne reakcie: „Pichnutie ani necítili, boli prekvapení, že to bolo rýchle. Dostali potvrdenie a 15 minút mali čakať ešte v čakárni. V noci ich oboch trochu bolela, avšak nič hrozné. Moji rodičia boli príjemne prekvapení, koľko tam bolo ich rovesníkov, dokonca stretli aj známych. Brali to ako výlet a tešia sa, že si to zopakujú,“ uzavrela čitateľka.

K dnešnému dňu bolo na Slovensku zaočkovaných 96 285 osôb. V prípade, že sa niekto nedostaví na termín, má nemocnica podať zvyšné dávky osobám, ktorým v zariadení poskytujú zdravotnú starostlivosť. Musí ísť o osoby vo veku 65 rokov a viac a s jedným z 23 ochorení podľa 5. fázy. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu