S celoplošným pretestovaním obyvateľstva pomáha v Žilinskom kraji 55 poľských zdravotníkov


Foto: S celoplošným pretestovaním obyvateľstva pomáha v Žilinskom kraji 55 poľských zdravotníkov Foto: ŽSK

Pomoc pri zrealizovaní skríningového testovania obyvateľstva podáva severný sused, priamo v Žilinskom kraji (ŽSK) pôsobí celkom 55 zdravotníckych pracovníkov z Poľska. Poľskí zdravotnícki pracovníci, ktorí sú špeciálne školení na záchranárske operácie vrátane lekárov, zdravotných sestier či hasičov, sa pripojili k slovenským tímom a doplnili už pripravené testovacie miesta.   

Za ich pomoc im včera na jednom z odberných miest na Hájiku v Žiline poďakovali zástupcovia samospráv. Poľskí zdravotníci boli rozmiestnení do šiestich okresov v regióne - Čadca, Kysucké Nové Mesto, Žilina , Martin, Ružomberok a Tvrdošín. Celkom na Slovensku pomáha vyše dvesto Poliakov.

„Je to znakom dobre fungujúcich susedských vzťahov. S Poľskou republikou máme rozbehnutú spoluprácu v rámci mnohých cezhraničných projektov a veľmi si vážim, že táto spolupráca pokračuje aj v ťažkých časoch pandémie, s ktorou zápasí celý svet. Posledné mesiace sú pre zdravotníkov ťažkou skúškou, mnohí idú až na hranice svojich síl. Napriek tomu nestrácajú ľudskosť a pomáhajú tam, kde je to potrebné,“ uviedla predsedníčka ŽSK Erika Jurinová. 

Prítomnosť zdravotníkov z Poľska je podľa veľvyslanca Poľskej republiky Krzysztofa Strzałka znakom solidarity, ktorá je základnou hodnotou poľského štátu a ktorá spája národy v rámci Vyšehradskej štvorky a Európskej únie:

„Veľmi sa teším, že naši zdravotníci budú v prihraničných oblastiach tu v Žilinskom kraji, tiež aj na Spiši a Šariši a budú pracovať v odberových miestach spolu so slovenskými zdravotníkmi.“


V Žilinskom kraji pomáha približne štvrtina poľských zdravotníkov na Slovensku. Zdroj: ŽSK

 Celoslovenský skríning na ochorenie COVID-19 trvá na Slovensku od 18. januára do 26. januára, po tomto dátume nastane tvrdší lockdown a negatívny výsledok testu bude potrebný aj na cestu do práce či za športom. Okrem dlhodobo otvorených mobilných odberových miest spustilo mesto Žilina počas víkdenu viac ako 50 odberných jednotiek.

Rovnako aj župa posilnila kapacity, na žiadosť obcí boli vytvorené nové miesta v Belej, Turčeku, Pribyline a Turčianskych Tepliciach. Kraj naďalej prevádzkuje desať mobilných odberových miest a to v zdravotných centrách v Bytči, Turzovke, v Kysuckom Novom Meste, v Liptovskom Mikuláši a v Liptovskom Hrádku.

Odberové miesta sú aj v troch krajských nemocniciach a jednej poliklinike- v Kysuckej nemocnici s poliklinikou v Čadci, v Liptovskej nemocnici s poliklinikou v Liptovskom Mikuláši, Dolnooravskej nemocnici s poliklinikou v Dolnom Kubíne a v Oravskej poliklinike v Námestove. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu