So seniormi si píše viac ako stovka dobrovoľníkov, do Pošty seniorom pribrali ďalšie zariadenia


Foto: So seniormi si píše viac ako stovka dobrovoľníkov, do Pošty seniorom pribrali ďalšie zariadenia Foto: ilustračné - unsplash

Obdobie koronakrízy trvá na Slovensku už takmer rok a väčšine ľudí prináša pre nútenú izoláciu pocity samoty a osamelosti, seniorom v centrách sociálnych služieb nevynímajúc. Rozvojová agentúra Žilinského samosprávneho kraja - Sekcia pre mládež preto spustila ešte v apríli 2020 projekt Pošta seniorom.

Jeho princíp je jednoduchý - dopisovatelia z radov dobrovoľníkov môžu nadviazať kontakt s klientmi sociálnych zariadení prostredníctvom listovej korešpondencie a pravidelne si s nimi dopisovať. V dobe postupného vytrácania sa písaných listov ide o jedinečnú možnosť vyskúšať si tento typ komunikácie a zároveň spoznať ľudí, ktorí majú množstvo odžitých skúseností.

Samotná akcia má podľa koordinátora Marcela Rypáka úspech: „V projekte Pošta seniorom je zapojených viac ako 100 dobrovoľníkov, koncom roka sme rozšírili spoluprácu na dve ďalšie centrá sociálnych služieb v kraji a OZ Dobrý Pastier, ktoré sa venuje dospelým ľudom v núdzi. Spolu je tak v projekte zapojených viac ako desať zariadení.“


Rozvojová agentúra pomáha pri udržiavaní projektu a motivuje ľudí na pokračovanie v korešpondencii. Aj keď sa stane, že niektorí dobrovoľníci po čase zabudnú, vďaka líderstvu zo strany koordinátorov sa darí udržiavať dopisovanie v stálom chode. 

„Stane sa, že niektorí zabudnú napísať, ale ako každý projekt, aj tento potrebuje svojho lídra. Našou úlohou je byť neustále v kontakte s dobrovoľníkmi a aj koordinátormi v CSS. Sme pripravení odpovedať im na ich otázky a povzbudzujeme ich v tejto aktivite. Snažíme sa o to najmä pri takých príležitostiach ako sú Vianoce,“ dodáva Rypák.

Zaujímavosťou je, že pre vysoký záujem o akciu majú niektorí klienti dokonca viac dopisovateľov. A to aj z radov detí: „Dovolím si povedať, že máme výbornú spoluprácu s riaditeľmi a koordinátormi priamo v CSS. Zaujímavosťou projektu je, že na jeseň nás oslovila mamička s dvomi deťmi. Dozvedela sa o tejto aktivite a chcela vytvoriť svojim deťom program počas toho ako sú doma a nechodia do školy,“ uzavrel koordinátor Sekcie pre mládež ŽSK.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu