Vodné vtáctvo pri Vodnom diele Žilina časť ľudí prikrmuje nesprávne, pečivo a keksy im neprospievajú


Foto: Vodné vtáctvo pri Vodnom diele Žilina časť ľudí prikrmuje nesprávne, pečivo a keksy im neprospievajú
Galéria: 8 fotiek
Foto: Hanka K.

Kŕmenie rozmanitého vodného vtáctva počas zimy je obľúbenou aktivitou detí aj dospelých počas prechádzok v okolí vodných plôch. Aj v tomto prípade je ale potrebné využívať krmivo, ktoré vtáctvu neškodí. Na nesprávne prikrmovanie upozornila ochranárov pani Hanka, ktorá si všimla na jednom z vodných tokov pri Vodnom diele keksíky a chlebíky.

Nesprávne prikrmovanie vychádza najčastejšie z nevedomosti. Pečivo, ktoré si množstvo ľudí asociuje s kŕmením, je pre vtáctvo nevhodné. A to aj napriek tomu, že ho dokážu vo väčšine prípadov zjesť vo veľkých množstvách. Vhodné na kŕmenie nie sú ani všetky živočíchy. Labute, husy a kačky sa však počas silných mrazov potešia kvalitnej potrave od ľudí.

„Pozor na pečivo, nie všetko, čo nám chutí, nám aj prospieva. A podobne je to aj u vtákov - ponúknuté dobroty im síce chutia, ale aj s dobrým úmyslom pripravené potraviny môžu vo veľkom množstve uškodiť. Pre vtáky je pečivo ľahkým zdrojom energie, chýbajú v ňom ale dôležité vitamíny, minerály a stopové prvky, potrebné pre ich zdravý rast a fungovanie,“ upozorňuje Česká společnosť ornitologická. 

Nesprávna strava môže ohroziť vývoj

Obzvlášť v období hniezdenia je prikrmovanie nebezpečné, keďže nedostatok živín v potrave spôsobuje nesprávny vývoj kostí a kĺbov mladých vtákov a ich následné deformácie. Ich následkom môže byť až neschopnosť lietať. Takýto jedinec nie je mnohokrát schopný pre seba zaistiť dostatok potravy a často sa stáva ľahkou korisťou predátorov.

Pri kŕmení platí niekoľko jednoduchých zásad: 
- prikrmujeme len v zimnom období, optimálne v čase silných mrazov
- ponúkame len vhodné základné a neochutené potraviny 
- pokiaľ vidíme, že sa vo vode vyskytuje väčšie množstvo krmiva, ďalšie neprihadzujeme (znečistenie vody môže mať za následok veľký nárast živín, zároveň tým podporujeme množenie mikroorganizmov, ktoré môžu pôsobiť toxicky) 

VhodnéNevhodné
Obilniny (pšenica, raž, ovos a iné)Korenené, slané, sladké, mastné potraviny
Hrach, cícer, kukurica - čerstvá, rozmrazená, kŕmna, nemusí byť varenáZvyšky jedla
Šalát, listová zelenina, varené zemiakyPlesnivé, pokazené potraviny
Odrezky, šupy zo zeleninyKrmivo s ostrými hranami, ktoré by mohlo poraniť vtáky
Špeciálne granule pre zúbkozobcePríliš mnoho jedla na jednom mieste

Pri Varíne našli labuť z Poľska aj kríženú hus

Otestovať vhodnú potravu pre vtáctvo v okolí Žiliny sa rozhodli aj ochranári zo Správy Národného parku Malá Fatra. Tí vyskúšali rôzne druhy odporúčaných potravín v lokalite pri Žiline a pri Varína. Kým v jeden deň ponúkli vtáctvu šalát, listovú zeleninu, zeleninové odrezky a rozmrazený čerstvý hrášok, na ďalší deň obyčajnú kŕmnu kukuricu. 

Zvieratám najviac chutila kŕmna kukurica. Zdroj: Gabriela Kalašová

„Kombinácia v prvom dni zo začiatku nestretla s nadšením, vtáky ju nakoniec zobrali na milosť a najviac im chutil šalát a hrach. Na druhý deň sme kúpili v obchode s krmivom pre zvieratá obyčajnú kŕmnu kukuricu, ktorá je nakoniec víťazom nášho malého testu. Vtáky spočiatku nechápali, čo sa deje, pretože kukurica nepláva na hladine tak ako pečivo, tak sme ju najskôr skúsili hodiť na ostrovček, alebo ľadovú plochu, kde ju kačky rýchlo objavili a s chuťou sa do nej pustili,“ uviedla Gabriela Kalašová.

Následne si na kukurici prišli pochutnať aj labute, ktoré vo Varíne ľudia radi kŕmia: „Aj labute mali zo začiatku zmätok, čo im hádžeme, ale keď objavili kukuricu na brehu a na dne blízko brehu, tak nastali doslova hody a kukuricu zjedli do posledného zrnka. Mali sme šťastie aj na zaujímavé pozorovanie labute s krúžkom, ktorý niesol označenie mesta Gdaňsk, čo znamená, že labuť bola pravdepodobne okrúžkovaná v tomto meste na severe Poľska.  Údaj sme nahlásili krúžkovacej centrále a momentálne čakáme na spätnú väzbu,“ uzavrela Kalašová.

Aktuálne prebehol aj sčítavanie vtáctva, ktoré je zamerané na zistenie početností nehniezdnych populácii vodných a na vodu viazaných vtákov.

Zvláštna hus pri Varíne. Zdroj: npmalafatra.sopsr.sk

V lokalite pri Varíne ochranári už tretiu sezónu pozorujú prítomnosť zvláštneho jedinca, podobného husi, ktorý pravdepodobne ušiel z domáceho chovu. Jedná sa o kríženca husi labutej a husi divej/domácej. Keďže nejde o druh z voľnej prírody, v rámci zimného sčítania vodného vtáctva sa nezarátava. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu