Ministerstvo financií predložilo návrh zákona, ktorý má obmedziť používanie jedno a dvojcentových mincí


Foto: Ministerstvo financií predložilo návrh zákona, ktorý má obmedziť používanie jedno a dvojcentových mincí Foto: ilustračné / pixabay.com

Ministerstvo financií Slovenskej republiky predložilo návrh zákona, ktorý by po prijatí zaviedol zaokrúhľovanie cien a obmedzenie používania mincí s hodnotou 1 a 2 centy. Novela zákona o cenách bola predložená do medzirezortného pripomienkového konania.

Uvedené mince by aj po prijatí novely naďalej zostali zákonným platidlom. Z obehu tak celkom nezmiznú, stále nimi bude možné platiť, obchodníkovi však odpadne povinnosť mať ich k dispozícii, takže ich nemusí vydávať.

Matematický spôsob zaokrúhľovania má podľa ministerstva predstavovať neutrálny a spravodlivý spôsob pre obe strany - kupujúceho aj obchodníka. Zaokrúhli sa vždy až výsledná cena nákupu, pokiaľ je platená v hotovosti. V praxi pôjde o zaokrúhľovanie hodnoty celého nákupu k najbližším piatim centom.

Pri platbe hotovosťou v sume napríklad 0,98 či 0,99 sa matematicky zaokrúhli na 1 euro. V prípade platby 1,01 či 1,02, sa zasa suma zaokrúhli na celé 1 euro.

Od 1. januára 2018 sa eurových jednocentoviek a dvojcentoviek zbavili napríklad Taliani, niekoľko rokov ich už nepoužívajú Belgičania ani Fíni. Skúsenosti so zrušením drobných mincí máme aj na Slovensku, kde v roku 2003 došlo k stiahnutiu 10 a 20 halierových mincí z obehu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu