Dnes nás čaká doteraz najchladnejšia noc v januári, teplota môže klesnúť až na - 25 °C


Foto: Dnes nás čaká doteraz najchladnejšia noc v januári, teplota môže klesnúť až na - 25 °C Foto: Zamrznutá vodná plocha v Celulózke v roku 2010

Záver víkendu a začiatok nového týždňa prinesie výrazné ochladenie. Rovnako ako dnes, tak aj v pondelok môžeme očakávať celodenný mráz, ktorý sa najviac prejaví v noci, kedy teploty klesnú poriadne nízko. Slovenský hydrometeorologický ústav už vydal výstrahy prvého aj druhého stupňa.

Dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu na úrovni -20 °C až -25 °C sa očakáva v celom Žilinskom kraji. Výstraha 2. stupňa platí pre všetky okresy a to od 17.1.2021 - 22:00 hod. do 18.1.2021 - 10:00 hod.

„Silný mráz predstavuje nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch. Očakávaný mráz je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý a pravdepodobnosť poškodenia organizmu je vysoká,“ uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav.


V noci z pondelka na utorok bude dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu na úrovni -15 °C až -18 °C. Výstraha 1. stupňa bola v tomto prípade vydaná pre všetky okresy v Žilinskom kraji s výnimkou Bytče. Jej platnosť je od 18.1.2021 - 23:00 hod. do 19.1.2021 - 09:00 hod.

„Nízka teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch. Očakávaný mráz nie je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý, ale môže spôsobiť poškodenie zdravia,“ dodáva Slovenský hydrometeorologický ústav. 

V nasledujúcich dňoch by mala teplota začať opäť stúpať a už počas stredy sa dočkáme cez deň oteplenia na úrovni do +5 °C. Ďalšie ochladenie so snehovými prehánkami sa očakáva koncom budúceho víkendu a začiatkom ďalšieho týždňa.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: SHMÚ