Opitý lekár, ktorý minulý rok usmrtil chodca pri Strečne, dostal po odvolaní ešte vyšší trest


Foto: Opitý lekár, ktorý minulý rok usmrtil chodca pri Strečne, dostal po odvolaní ešte vyšší trest Foto: KR PZ Žilina

V utorok 28. apríla 2020 podvečer došlo na ceste prvej triedy pri obci Strečno k vážnej dopravnej nehode. Vodič na aute značky Škoda Superb s evidenčným číslom okresu Kysucké Nové Mesto tam narazil do chodca. Po zrážke však nezastavil ale pokračoval v jazde ďalej.

Na trase Žilina - Krpeľany ohrozoval aj iných účastníkov cestnej premávky a podľa polície spôsobil ďalšie dve dopravné nehody. Unikajúceho 55-ročného muža zastavila policajná hliadka až na konci diaľnice D1 pri obci Krpeľany (okres Martin). Vodičom bol lekár z Kysúc pracujúci v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku.

„Bol podrobený dychovej skúške s výsledkom 0,93 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 1,94 promile. V katastri obce Strečno narazil do 60-ročného chodca, ktorý prechádzal cez cestu. Chodec utrpel zranenia, ktorým na mieste podľahol,“ informovala po nehode polícia.

Prokurátor Okresnej prokuratúry v Žiline podal na obvineného obžalobu pre zločin usmrtenia a prečin neposkytnutia pomoci v štádiu pokusu. Okresný súd v Žiline vymeral v októbri 2020 obžalovanému trest odňatia slobody v trvaní 6 rokov nepodmienečne a trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlá na doživotie.


Odsúdenému lekárovi sa trest zdal pravdepodobne vysoký a tak sa proti rozhodnutiu okresného súdu hneď odvolal. Prokurátor naopak považoval vymeraný trest za nízky. Obžalovaný totiž šoféroval auto pod vplyvom alkoholu dlhší úsek a ohrozoval viacerých účastníkov cestnej premávky.

Podľa informácií Krajského súdu v Žiline mal 55-ročný muž jazdiť pod vplyvom alkoholu opakovane aj v minulosti. Sudca mu preto pôvodný trest vymeraný okresným súdom navýšil o ďalší rok a pol.

„Krajský súd v Žiline rozsudkom zrušil rozsudok Okresného súdu Žilina vo výroku o treste odňatia slobody a obžalovanému uložil úhrnný trest odňatia slobody vo výmere 7 rokov a 6 mesiacov, so zaradením do ústavu na výkon trestu odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia,“ uviedol JUDr. Radoslav Šulgan, zástupca hovorkyne Krajského súdu Žilina.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Krajský súd Žilina