Dve kolá testovania stáli Žilinu 104-tisíc eur, väčšinu z nich preplatili začiatkom decembra


Foto: Dve kolá testovania stáli Žilinu 104-tisíc eur, väčšinu z nich preplatili začiatkom decembra Foto: HaZZ

Posledný októbrový a prvý novembrový víkend sa uskutočnili dve kolá celoplošného testovania na koronavírus, v Žiline bolo otvorených 71 odberných miest v 32 rôznych lokalitách. Radnica vyčíslila náklady na takmer 104-tisíc eur, väčšinu z nich už mestu preplatili.

„Celkové finančné náklady na organizáciu celoplošného testovania v Žiline boli vo výške 103 915,90 eur. Začiatkom decembra minulého roka boli mestu vykompenzované náklady vo výške 100 135,90 eur,“ potvrdil hovorca Vladimír Miškovčík.

Najbližšie hromadné testovanie by malo prebehnúť už počas víkendu 23. a 24. januára, ak budú platiť slová premiéra Igora Matoviča, následne bude testovanie prebiehať až do momentu, kým neklesne zaznamenaná pozitivita pod úroveň 0,5 percenta v danom okrese. 


Mestský úrad v Žiline sa na ďalšie kolá pripravuje: „Organizácia celoplošného testovania v Žiline je aktuálnou témou. Podľa informácií z Vlády SR by sa malo uskutočniť už budúci víkend 23. a 24. januára. Informácie o organizácii celoplošného testovania a odberných miestach upresníme čoskoro, hneď ako budeme mať k dispozícii ďalšie detaily zo strany štátnych orgánov,“ doplnil hovorca.

V prvom kole sa nechalo otestovať 48 221 ľudí, pozitívnu nálož odhalili testy u 519 z nich. Pozitivita teda predstavovala 1,08 percenta. O týždeň neskôr sa prišlo testovať 49 191 obyvateľov, z nich pozitívny test malo 232 ľudí. To predstavovalo pozitivitu 0,47 percent. Takáto hodnota by už bola pod deklarovanou hranicou zo strany Matoviča pre pripravované testovanie v januári.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu