Plastový vianočný stromček skončil v kontajneri na papier, triedenie odpadu v Žiline ovplyvňuje cenu za vývoz


Foto: Plastový vianočný stromček skončil v kontajneri na papier, triedenie odpadu v Žiline ovplyvňuje cenu za vývoz Foto: Facebook / Michal Karšay

Obyvatelia mestskej časti Bytčica objavili na jednom z kontajnerových stojísk pre triedený odpad plastový vianočný stromček s ozdobami a osvetlením. Niektorý z občanov ho odhodil do nesprávnej zbernej nádoby na papier. Takáto likvidácia nie je v súlade s pravidlami pre separovaný zber, triedením odpadu sa navyše v Žiline ovplyvňuje cena za jeho vývoz.

Žilinská samospráva aj tento rok zabezpečí bezplatný odvoz živých vianočných stromčekov, ktoré prestali plniť svoju funkciu. Tie veľakrát končia pohodené na miestach, kde prekážajú a esteticky znehodnocujú verejný priestor, prípadne ich ľudia hádžu priamo do kontajnerov určených na triedený či komunálny odpad.


Ich ekologické zhodnotenie následne vykonajú spoločnosti T+T a MGM Žilina, ktoré sa v meste starajú o údržbu zelene. Zber a odvoz začne od pondelka 18. januára 2021 a bude sa vykonávať priebežne podľa potreby.

Odzdobené vianočné stromčeky na sídliskách je nutné uložiť na jedno miesto pri stojiskách na kontajnery. Občania tiež môžu stromček priviezť osobne a bezplatne ho odovzdať do zberne odpadov, ktorá sa nachádza pri skládke tuhého komunálneho odpadu v Považskom Chlmci.


Triedením odpadu ovplyvňujú náklady samotní obyvatelia

Pre fyzické osoby každoročne stúpa cena poplatku za komunálny odpad o tridsať percent, prvýkrát sa to prejavilo v platbe minulý rok, kedy bol poplatok na úrovni 27,60 eur. Mestám výrazne rastú náklady spojené s uložením odpadu, ešte v roku 2018 platila Žilina príspevok do envirofondu len približne 5 eur za tonu odpadu, v roku 2020 už 12 eur a od roku 2021 je výška stanovená na 18 eur za tonu.

Žilinská samospráva tak reálne v roku 2021 a každom ďalšom zaplatí takmer štvornásobok sumy spred troch rokov. Ako môžete vidieť v tabuľke nižšie, sadzba závisí od vytriedenosti. Tá sa v Žiline pohybuje približne na úrovni 41 percent. Výšku platieb tak ovplyvňujú svojim triedením priamo obyvatelia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu