Nemocnica v Žiline vyzýva ambulantných lekárov, aby neobmedzovali poskytovanie zdravotnej starostlivosti


Foto: Nemocnica v Žiline vyzýva ambulantných lekárov, aby neobmedzovali poskytovanie zdravotnej starostlivosti Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline

Fakultná poliklinika s nemocnicou (FNsP) v Žiline dnes upozornila na to, že počet pacientov prichádzajúcich do nemocnice so zdravotnými problémami zanedbanými v rámci ambulantnej starostlivosti alarmujúco narastá. Preto vyzýva tých poskytovateľov, ktorí obmedzili činnosť ambulancie v podobe “fyzického” ordinovania, aby svoje rozhodnutie prehodnotili.

„Množstvo pacientov hospitalizovaných v kritickom stave značne narastá. Do nemocníc prichádzajú s ochorením COVID-19, pričom počas doby ochorenia sa niektorým z nich vôbec nepodarí spojiť s ambulanciou svojho lekára, dokonca ani telefonicky. Čo je zarážajúce, vôbec prvé vyšetrenie tak absolvujú až v nemocnici a žiaľ, mnohokrát sú vo vážnom, zanedbanom zdravotnom stave, prípadne v stave, kedy nedokážeme viac pomôcť,“ uvádza hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

Ak výrazne obmedzí ambulantný sektor poskytovanie štandardnej zdravotnej starostlivosti, nemocnice musia ich prácu suplovať nad rámec nových povinností a úloh, ktoré realizujú v súvislosti s pandémiou COVID-19. Zdravotníckym zariadeniam pritom pribudli povinnosti v podobe organizácie mobilných odberových miest, pandemických pavilónov a aktuálne tiež vakcinačných ambulancií.


To prináša rozsiahle nároky na zamestnancov pracujúcich v nemocniciach, z ktorých časť chýba pre povinnú karanténu: „Ich počet a dostupnosť je však obmedzený navyše výpadkom z dôvodu ochorenia COVID-19 a zároveň inými ochoreniami neumožňujúcimi pokračovať v práci. Personál nemocníc je preťažený, unavený a na hranici síl. Aj v našej nemocnici pracujú v prvej línii zdravotníci v rizikovom veku, s mnohými ochoreniami, s malými deťmi,“ spresňujú zástupcovia nemocnice vo výzve.

FNsP Žilina zároveň ďakuje tým ambulantným poskytovateľom, ktorí aj v tomto období naďalej ostávajú pri pacientoch a plne im poskytujú zdravotnú starostlivosť. Apel na opätovné obnovenie prezenčnej zdravotnej starostlivosti podopiera nemocnica o fakt, že očkovanie sprostredkovali aj ambulantným poskytovateľom: 

„Urobili sme preto maximum, aby sme včasnú možnosť vakcinácie poskytli nielen pracovníkom v našej nemocnici, ale tiež ambulantnému sektoru, a to už v prvom týždni začiatku očkovania v Žiline. Dostupnosť očkovania chceme zabezpečiť pre všetkých zdravotníkov čo najskôr, keďže naším spoločným záujmom je chrániť zdravie a životy pacientov. Apelujeme tak na ambulantných lekárov a sestry, aby podali pomocnú ruku svojim kolegom v situácii, ktorej musí oblasť celého zdravotníctva čeliť spoločne,“ uzavrela Záteková.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline