Žiakov na školách budú testovať kloktaním, tri kolá testovania budú stáť viac ako 20 miliónov eur


Foto: Žiakov na školách budú testovať kloktaním, tri kolá testovania budú stáť viac ako 20 miliónov eur Foto: ilustračné - unsplash

Návrat žiakov 2. stupňa základných škôl má pomôcť urýchliť hromadné pretestovanie za pomoci výplachov ústnej dutiny detí, vláda na dnešnom zasadnutí schválila zámer realizovať kloktanie v školách. Ministerstvo školstva za týmto účelom nakúpi služby otestovania a vyhodnotenia viac ako milión testov. 

Na Slovensku počas víkendu 12. až 13. decembra 2020 otestovali v pilotnej fáze školu v Spišskom Štiavniku a Bratislave. Masové testovanie žiakov na princípe výplachu ústnej dutiny kloktaním sa podľa uznesenia vlády dá realizovať v prostredí škôl.

„Medzi pozitíva testovania kloktaním možno zaradiť jednoduchý odber vzorky bez nepríjemného odberu sterom, presné vyhodnotenie (keďže vzorky sa vyhodnocujú PCR metódou), menšie obavy z odberu zo strany žiakov a rodičov a potenciálna možnosť odberu vzorky aj bez zdravotníckeho personálu a prevoz odobratých vzoriek bez dopravnej zdravotnej služby (podľa výsledkov certifikácie). Medzi negatíva je možné zaradiť potrebu vyhodnocovania odobratých vzoriek v laboratóriu (PCR metóda), časové oneskorenie výsledkov (1-2 dni) z dôvodu vyhodnocovania v laboratóriu a najmä vyššiu cena v porovnaní s antigénovým testami (cca. 2-3x),“ informuje dôvodová správa k schválenému zámeru.


V Žilinskom kraji spadá do testovanej skupiny viac ako 43 000 osôb

V prípade pozitívneho výsledku spojenej vzorky budú vzorky všetkých žiakov a zamestnancov, ktorých materiál sa nachádzal v spoločnej vzorke, opätovne individuálne pretestované. Pre kloktanie sa bude využívať sterilný 0,9% soľný roztok alebo iný vhodný roztok. 

Pretestovanie žiakov 2. stupňa a učiteľov základných škôl vo všetkých krajoch bude vyžadovať približne 440-tisíc testovacích sád, pri troch kolách preto potrebuje ministerstvo obstarať 1 020 000 testov. V Žilinskom kraji by sa malo testovanie týkať 43 625 žiakov a zamestnancov. Pri zbere využijú takzvané poolovanie, teda spájanie vykloktaných vzoriek.

„V prípade obstarania 3 kôl testovania by celkové náklady na testovacie kity, ich distribúciu, zber vyhodnotenie pri možnom poolovaní 8-10 vzoriek a v prípade potreby opätovné individuálne vyhodnotenie spolu s oznámením výsledkov sa mohli pohybovať v rozpätí 20 miliónov až 22,4 miliónov eur,“ spresňuje vláda.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu