Ďalšie celoplošné testovanie v Žiline by malo byť 23. až 24. januára, dnes zasadol krízový štáb


Foto: Ďalšie celoplošné testovanie v Žiline by malo byť 23. až 24. januára, dnes zasadol krízový štáb Foto: Mesto Žilina

Mesto Žilina začalo prípravy na celoplošné testovanie, ktoré by sa podľa informácií Ústredného krízového štábu malo uskutočniť už budúci víkend 23. a 24. januára 2020.

V utorok 12. januára o tom rokoval prostredníctvom videokonferencie krízový štáb mesta, ktorý sa venoval aj súčasnej epidemickej situácii v Žiline a regióne, platným preventívnym opatreniam a očkovaniu proti ochoreniu COVID-19.   

Mestský úrad v Žiline je pre verejnosť nedostupný až do piatku 22. januára, v prípade priaznivej epidemickej situácie sa opäť otvorí 25. januára. Občania však môžu úrad naďalej kontaktovať telefonicky či e-mailom. Informácie ku koronavírusu poskytuje mesto aj na samostatnej webstránke www.koronavirus.zilina.sk

Materské školy v Žiline fungujú v obmedzenom režime

Rodičom sú aktuálne k dispozícii zariadenia starostlivosti o deti do troch rokov veku dieťaťa (detské jasle) na uliciach Veľká okružná 82 a Puškinova 14. Pre seniorov je prístupný aj Denný stacionár na Námestí J. Borodáča a jedálne pre seniorov v správe mesta na Námestí J. Borodáča 1, na Lichardovej ulici č. 44 v Žiline a výdajňa stravy na ulici A. Kmeťa 38.

Zároveň je naďalej poskytovaná aj donáška stravy do domácností. Do nedele 24. januára je na území mesta Žilina prerušená činnosť tzv. sociálneho taxíka, prepravnej služby pre imobilných občanov a ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím.

Od pondelka 11. januára je v Žiline v zmysle rozhodnutia ministerstva školstva otvorených 22 materských škôl. Fungujú v obmedzenej prevádzke pre rodičov pracujúcich v kritickej infraštruktúre a pre tých, ktorých charakter práce neumožňuje prácu z domu. Na všetkých 14 žilinských základných školách fungujú školské kluby detí v celodennej prevádzke.

Žiaci sa v nich vzdelávajú v malých skupinách dištančne podobne ako ich spolužiaci. Pre školákov z klubov detí zabezpečujú školy aj stravovanie. Opätovné otvorenie základných škôl prvého a druhého stupňa bude mesto organizovať podľa aktuálnych nariadení ministerstva školstva.   


Krízový štáb mesta sa zaoberal aj aktuálnou situáciou v zariadení pre seniorov – Úsmev v Žiline, kde bolo v uplynulých dňoch zaznamenaných 26 klientov a osem zamestnancov s pozitívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19.

Klienti zariadenia majú ľahký priebeh ochorenia koronavírusu, neboli zaznamenané vyššie telesné teploty či ťažkosti, ktoré by si vyžadovali hospitalizáciu do nemocnice. Seniori sa sťažujú len na bolesti kĺbov, hlavy či slabosť, vyskytli sa prípady nechutenstva do jedla a podobne.  V súčasnosti je situácia v zariadení stabilizovaná.

„Hoci sa informácie menia v čase, pracujeme na príprave celoplošného testovania v Žiline, ktoré už bolo mediálne avizované. S organizáciou už máme skúsenosti, verím preto, že ak sa testovanie uskutoční, prebehne rovnako bezproblémovo ako v minulom roku. Do prípravy testovania sa opäť zapojí veľké množstvo ľudí, ktorým vopred touto cestou ďakujem. Situácia nie je jednoduchá, ľudia sú unavení a všetci by sme boli najradšej, aby sme žili v pokojnejších časoch. Ja osobne, mesto, ale aj jeho pracovníci budeme v tomto procese maximálne nápomocní,“ podotkol primátor Žiliny Peter Fiabáne.   

Krízový tím mesta sa na utorkovom zasadnutí zaoberal aj pokračovaním očkovania zamestnancov kritickej infraštruktúry mesta. Prvých 73 pracovníkov, medzi nimi napríklad opatrovateľky, terénni sociálni pracovníci či mestskí policajti pracujúci v priamom kontakte s rizikovými skupinami, dostalo vakcínu proti ochoreniu COVID-19 v sobotu 9. januára.

Prihlásiť na očkovanie sa stále môžu vybrané skupiny ľudí, ktoré pri starostlivosti o chorých priamo alebo nepriamo vypomáhajú. Formulár na prihlásenie je dostupný na stránke ministerstva zdravotníctva

Žilinská samospráva pracuje aj na príprave ďalších stálych mobilných odberných miest. V prípade potreby a zhoršenia epidemickej situácie bude obnovená činnosť Krízového centra mesta Žilina, informačnej telefonickej linky, online chatu pre nepočujúcich, činnosť dobrovoľníckej služby pre ľudí v núdzi, ako aj Centra dobrovoľníckej psychologickej podpory, podobne ako to bolo počas prvej vlny koronavírusu vlani.  



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina